Minecraft Story Mode, Episode 1: The Order of the Stone - Pyöreä palikka, neliskanttinen reikä

Jee! Ystävyys on parasta. Ja rakentaminen.

Minecraft ja Ikea patistavat rakentamaan itse, Telltale ja Vepsäläinen kokoavat puolestasi.

Ruotsin peli-ihme Minecraft matkaa samaan suuntaan kuin Angry Birds, jouluna kauppojen hyllyt notkuvat jos jonkinlaista Minecraft-krääsää. Nyt Mojangin työstämä puuhastelusimulaattori saa tuekseen myös tarinan, kun Telltale Games esittelee Markus ”Notch” Perssonin luomalle maailmalle käsikirjoituksen.
Minecraft on malliesimerkki orgaanisesta kerronnasta. Pelitapahtumien syistä ja seurauksista rakentuu kartta konetta käskyttävän kapellimestarin mielessä, sillä itse peli ei tarjoa kuin instrumentit. Emergentiksi narratiiviksi kutsuttu kerrontamuoto on eräs pelien uniikeista ominaisuuksista. 
Telltalen käsissä Minecraftin pelitapahtumista kumpuava kerronta siirtyy käsikirjoittajien hoidettavaksi. Joku minua ilkeämpi voisi sanoa, että Mojangin mestariteoksesta ei ole otettu kuin pelkkä grafiikkatyyli.
 

Ystävyys on taikaa

Sekalainen wannabe-sankareiden seurakunta lähtee siis etsintäretkelle. Ensimmäinen episodi alustaa tarinallisen näyttämön esittelemällä päähahmot, joiden on opittava puhaltamaan yhteen hiileen, jotta se pahuus saadaan kukistettua.
Telltale hakee kohderyhmää selkeästi nuoremman yleisön parista. Moraaliset valinnat eivät ole kovin hankalia,  teemana toimiva YYA-meininki vetoaa todennäköisesti paremmin jonneikäluokkiin kuin elämästä ja kuolemasta päättäminen.
 Story Moden kepeää tarinaa seuraa mielellään, sillä se on kirjoitettu varsin sympaattiseksi seikkailuksi. Hahmojen välinen sanailu on hyvin kirjoitettua ja tuttuun Telltale-tyyliin valinnoilla on omat seurauksensa. Kun yhdelle kumartaa, toiselle pyllistää.
 

Vuoropuhelua ja QTE-räpellystä maustetaan yksinkertaisella taistelulla.

Älä ajattele

Telltalen näkemys seikkailupeleistä hylkää pulmat käytännössä kokonaan. Niin on myös Minecraft, sillä ratkottavana on vain muutama ratakiskosta väännetty itsestäänselvyys. Ratkaisu harmittaa toden teolla, sillä rakenteluun ja tuotteiden jalostamiseen keskittyvä Minecraft olisi antanut kerrassaan erinomaisen alustan ongelmanratkaisun renessanssille.
Mukana on emopelistä tuttu, tavaroiden valmistamiseen tarkoitettu ruuvipenkki, jonka yhdeksän ruudun matriisissa askarrellaanpaskarrellaan muutamaan otteeseen tavaraa. Ennen pulmaa tarvittavat ainesosat tungetaan pelaajan inventaarioon ja jos vieläkään ei raksuta, lunttilappu eikun reseptikirja on vain klikkauksen päässä.
Suurin osa seikkailusta kuluu keskusteluissa. Väliajoilla mätetään creepereitä ja zombeja kuonoon tai väistellään erilaisia esteitä ajoittamalla napinpainallukset oikein.
Oikean Minecraftin viehätyksestä puolet perustuu tietynlaiseen anarkiaan. Ilman kahlitsevaa käsikirjoitusta pelissä voi tehdä aivan mitä itse haluaa. Se toinen puolisko vetelee taas tismalleen samoista naruista kuin lego-palikat. Luova hulluus on Minecraftissa valjastettu kerrassaan erinomaisesti.
Telltale missaa molemmat pointit aivan totaalisesti. Kaikki keksimisen riemu on hukassa, kun ameeba-tason pulmien ohella rakennushommatkin hoidetaan takomalla yhtä ainoaa nappulaa mahdollisimman nopeasti. Ymmärrän hyvin Minecraftin tarinallistamisen problematiikan, sillä tekemisen vapauden nimeen vannovan pelin karsinoiminen on käytännössä mahdotonta. Story Modea pelatessa tuntuu ikävän usein siltä, ettei Telltale ole edes yrittänyt.
Puhtaana Telltale-pelinä Story Mode toimii, mutta Minecraftin seikkailupeliversioksi näillä näytöillä ei nousta. Seikkailu kulkee lähdöstä maaliin kuin kiskoilla, mutta mieli tekisi mennä hääräämään radanvieruksille.
Valtaviin mittasuhteisiin paisunut Minecraft on oodi luovuudelle. Se vapauttaa pelaajat käsikirjoituksen kahleista ja antaa puuhasteltavaksi maailman, jossa ainoa rajoite on oma mielikuvitus. Kun kaikki tämä skriptataan puhki ja pelaaja istutetaan apukuskin paikalle, Minecraft menettää kaiken. 
 Tulevissa episodeissa nähdään, mihin suuntaan Telltale visiotaan vie. Pitkälle päästäisiin, jos ratakisko vaihdettaisiin edes rautalankaan. Tämäkään ei tosin ratkaise Story Moden isointa ongelmaa. 
Telltale ei tunnu ymmärtävän, mikä on Minecraftin suosion salaisuus. Viiden pisteen vihje: se ei ole se neliskanttinen grafiikka.

 

Minecraft Story Mode, Episode 1: The Order of the Stone

Arvosteltu: Macbook Air
Saatavilla: PS3, PS4, PC, Xbox One, Xbox 360
Telltale Games

68