Momo Racing Force Feedback Wheel (PC, PS2)Momo on pomo

Vuosi sitten Logitech porhalsi suoraan rattien paalupaikalle Momo Force -ratillaan. Niille, jotka eivät ole valmiita maksamaan kovaa hintaa nahkapäällystyksen kaltaisista ylellisyyksistä, on nyt tarjolla hieman kohtuullisemmin hinnoiteltu vaihtoehto. Tarkoittaako Momo edelleen laatua?

PC:n rattien valikoima on jämähtänyt tilanteeseen, jossa kaikki olennainen on ilmeisesti jo keksitty. Uutuuksia on tullut harvakseen, valmistajien keskittyessä lähinnä päivittämään vanhoja malleja kosmeettisin muutoksin.

Oikeista kilpa-autojen rateista tunnetun Momon maineikasta nimeä kantava Momo Racing Force Feedback Wheel on pitkästä aikaa kokonaan uusi ratti, ja sijoittuu hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan hyvään keskikastiin kilpailemaan vielä vuosienkin jälkeen suositun Microsoftin Force Feedback Wheelin kanssa.

Iso pikkuveli

Uusi Momo näyttää päällisin puolin yllättävän samanlaiselta kuin kalliimpi isoveljensä. Kirkkaanpunaisen nahkapäällysteen tilalla on tahmean kuminen pinnoittelu ja ratti on hivenen muhkeampi. Ratin kotelo on nyt hillityn musta. Edullisempi hinta näkyy myös siinä, että metalliset viikset ja polkimet on korvattu muovisilla.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan ole karsittu vaatimattomammaksi, vaan viiksien rinnalla vaihteet voi hoitaa napakan tuntuisesta kumipäällysteisestä kepistä, jonka paikan voi vaihtaa joko oikealle tai vasemmalle puolelle. Vaihdekeppi ei toista automaattisesti viiksien toimintoja, vaan molemmat toimivat erikseen. Kaikille kuudelle napille voi ohjelmoida näppäinkomentoja.

Ratti pyörähtää kiitettävät 240 astetta, eikä tarkkuus ole kärsinyt, vaikkei tässä mallissa ilmeisesti ole kalliimman mallin kuulalaakerointia. Oli rakenne millainen tahansa, ratti tuntuu tarkalta eikä kokeilun aikana ilmennyt ongelmia ylimääräisinä signaalipiikkeinä tai värinöinä.

Voimanvälitys on pidetty vaijerivetoisena, mikä kuuluu yllättävän lujana hinkkaavana äänenä, kun rattia kampeaa nopeasti puolelta toiselle. Silti vaijerisysteemi ei tunnu yhtä ikävästi klonksuvan mekaaniselta kuin Microsoftin voimaratissa. Voimaefektit ja vääntö tuntuvat käsissä samaan aikaan pehmeiltä ja vakuuttavan voimakkailta lyömättä silti ikävästi näpeille.

Muoviset, niveltämättömät polkimet eivät näytä kovin hääveiltä, minkä takia niiden jäykkyys pääsi yllättämään. Jarrupoljin on fiksusti hivenen kaasupoljinta jäykempi. Voisi kuvitella jäykkyyden kostautuvan poljinten helmasyntinä eli koko poljinsysteemin liukumisena pitkin lattiaa, mutta suuri jalusta ja kumitallat pitävät. Liikerata on molemmissa riittävä.

Luokkansa priimus

Peleissä uusi Momo antoi itsestään varman vaikutelman. Tarkkuus riitti Nascariin ja voimat välittyivät jopa F1 2002:n kaltaisessa, tavallista krantummassa pelissä oikein. Rally Trophyn monella ratilla tuntuva inhottava, jatkuva tärinä ei kiusannut, tosin rallin vaatima nopea kahvaaminen aiheutti närää makuuhuoneen puolella. Harvojen tuntemasta helmestä, Live for Speedin demosta uusi Momo suoriutui niin hyvin, että voisi kuvitella pelin olevan tehty sille. Kaikki kokeillut pelit toimivat moitteetta sekä samalle akselille yhdistetyin että kahdelle eri akselille jaetuin polkimin, mikä ei läheskään kaikkien rattien kanssa ole itsestään selvää.

Ainoa suurempi napinan aihe on sama kuin useimmissa muissakin rateissa: Kiinnitys on tehty kolmella muoviruuvilla, joista kaksi on piilotettu irrotettavan luukun alle. Onhan se siistiä, mutta turhan hankalaa kun rattia yleensä pidetään pöydällä vain pelaamisen ajan.

Momo Racing Force Feedback Wheel ottaa viimeistelyllään, ominaisuuksillaan ja varmatoimisuudellaan selvän hajuraon ainoaan kilpailijaansa samassa reilun sadan euron hintaluokassa. Microsoftin vanha sotaratsu Sidewinder Force Feedback Wheel tuntuu rinnalla väsyneeltä. Thrustmasterin uudet mallit ovat taas joko huomattavasti kalliimpia tai edullisemmat mallit ovat vähintään yhtä paljon rimpulampia kuin muutaman kymmenen euron hintaero antaa olettaa.

Oma valintani on edelleen muutaman kymmenen euroa kalliimpi "oikea" Momo Force, mutta enemmän tunne- kuin järkisyistä. Tarkemmin rahoja vahtiville uutta edullisempaa Momo-rattia voi suositella varauksetta.

Hyvää

Varma yhteensopivuus.

Vakuuttavat voimat.

Jämäkkä, mutta silti tarkka.

Hyvin vastinetta rahalle.

Huonoa

Hankala kiinnitys.

Pelit suosittelee

Momo Racing Force Feedback Wheel

Valmistaja: Logitech

www.logitech.com

Liitäntä: USB

Ominaisuudet: 240 asteen liikerata, vaijerivetoinen voimansiirto, 6 ohjelmoitavaa nappia, vaihdekeppi ja -viikset.

Ajureiden versio: 4.20

Yhteensopivuus: Windows 98/2000/ME/XP

Testikappale: Logitech

Hinta: noin 120 euroa

Momo Racing ja PlayStation 2

Vaikka Momo Racing on puhdasverinen PC-ratti, se toimii joissakin PlayStation 2:n ajopeleissä. Toimivuus selviää ainoastaan kokeilemalla. Jos peli on vähänkään vanhempi, se ei todennäköisesti tue Momoa. Tästä hyvä esimerkki on Gran Turismo 3, joka ei tunnistanut rattia lainkaan.

Pelin tuoreus ei kuitenkaan ole tae toimivuudesta. Formula One 2002:ssa on tuki alkuperäiselle Momo Forcelle, mutta Racingin kanssa peli toimi vain osittain. Voimaefektit loistivat poissaolollaan, minkä vuoksi ajotuntuma oli erittäin vaisu.

Uusista ajopeleistä Momo Racingia parhaiten tottelevat Colin McRae Rally 3 ja WRC 2: Extreme. Ratti tunnistetaan molemmissa automaattisesti, minkä vuoksi keskityksen kanssa ilmeni ajoittain ongelmia. Kun ratin kalibroinnin saa kohdalleen, WRC 2: Extremen ajotuntuma on erinomainen. Tienpinnan erot tuntuvat selvästi ja ajamisessa on realistinen ote. Vaihteet toimivat viiksistä tai vaihdekepistä ja jarrun annostelu on helppoa jäykän polkimen ansiosta.

Colin McRae Rally 3:ssa ratti tuntuu myöskin hyvältä. Varjopuolena vaihteet toimivat ainoastaan ratin keskellä olevista napeista. Vika ei liene Momossa, sillä GT Force -ratilla vaihteiden kanssa ilmeni sama ongelma.

Momo Racingia voi käyttää VIX Driving Seat -ohjaamon kanssa. Sen kiinnitys VIX:n ohueen peltilevyyn vaatii ylimääräisen, vähintään sentin paksuisen palikan, koska ulommainen kiristysruuvi on suunniteltu paksulle pöytälevylle. Leveiden poljinten kiinnitys tukevasti VIX:iin edellyttää sekin hieman askartelua.

Maukkaasta ajotuntumasta huolimatta halpis-Momo on PlayStation 2 -kuskille turhan eksoottinen hankinta. Testatuista peleistä ainoastaan WRC 2: Extreme selviää puhtain paperein, mikä ei tee ratista huonoa, sillä PC-ratin osittainenkin toimiminen konsolilla on ihan hyvä bonus.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…