Onko se lintu, onko se lentokone? Ja kenen?

Luultavasti jokainen ainakin tämän lehden lukijoista tuntee Supermanin eli Suomessa Teräsmiehen. 75 vuotta sitten syntynyt hahmo ei suostu kuolemaan. Erityisen hyvin Teriksellä menee juuri nyt DVD:llä.

Yhdysvalloissa Supermanin kulta-aikaa oli varsinkin 1940-luku, joskin myös seuraavalla vuosikymmenellä hahmolla pyyhki hyvin. Supermanin uusi tuleminen alkoi Richard Donnerin ohjaamasta, Mario Puzon kirjoittamasta ja Marlon Brandon sivutähdittämästä ison rahan Superman-elokuvasta (1978). Hype oli yhtä valtava kuin menestys. Päärooliin löytynyt, aiemmin lähes tuntematon Christopher Reeve oli kuin syntynyt Supermaniksi ja varsinkin Clark Kentiksi.

Yksi joulun alla julkaistuista lukuisista Superman-DVD-herkuista on tuon Donnerin megahitin neljän levyn painos. Elokuvan ääniraita on nyt masteroitu muotoon Dolby Digital 5.1. Kakkoslevyllä on vuonna 2000 valmistunut, tv-esitystä varten kahdeksalla minuutilla pidennetty versio. 151-minuuttista laajennettua Supermania oli koostamassa Donner itse, joten se ei ole rahastusta. Paketin muista ekstroista tärkeimpiä ovat The Making of -dokumentti, jota pidetään tyylilajinsa klassikkona sekä neljännen levyn kokonainen elokuva Superman and the Mole-Men (1951).. Onhan se aika campia, mutta niin sen kuuluu ollakin.

Supermanin jatko-osaa filmattiin jo samaan aikaan ykkösen kanssa. Ensin kuvattiin vaikka Daily Planet -lavasteissa ykkösen kohtaukset, seuraavaksi kakkosen kohtaukset. Richard Donner oli ohjannut Superman 2:sta suurimman osan, kun hän riitautui tuottajien kanssa. Donner sai kenkää ja elokuvan ohjasi loppuun Richard Lester. Superman 2:n Richard Donnerin versiosta on liikkunut huhuja jo pitkään. Mutta kun se DVD:llä äskettäin ilmestyi, oli se ainakin pieni yllätys. Lesterin versioon oli pakko tehdä muutoksia enemmän kuin oli tarpeen. Jotta elokuva voitiin merkitä pelkästään Lesterin ohjaamaksi, hänen kädenjälkensä piti näkyä yli 50-prosenttisesti.

Superman 2: The Richard Donner Cut on enemmän uusi elokuva kuin versio vanhasta, sillä yli puolta elokuvasta ei ole nähty ennen lainkaan. Varmasti näkyvin muutos on Marlon Brandon kohtausten palauttaminen, Lesterin versiossa käytettiin kustannussyistä Kal-Elin äitiä. Joitakin kohtauksia kuvattiin jopa uudelleen ja niihin lisättiin erikoistehosteita. Lopputulos on onnistunut ja kunniaksi Supermanille. Suurin lapsus on löysä lopetus: aikaa kääntävä Teräsmies oli kyllä alun perin tarkoitettu kakkosen loppuun, mutta käytettiinkin jo ykkösessä. Niin tai näin, lopetus ei nyt toimi. Järkevin tapa hankkia uusi Superman 2 kotiin on kolmen levyn DVD-julkaisu, joka sisältää sekä Lesterin että Donnerin näkemykset.

Christopher Reeve esiintyi vielä Superman 3:ssa ja 4:ssa., joista Reeven fanina en kirjoita tämän enempää. Nämäkin elokuvat kuitenkin uusiksi masteroituina yhden levyn DVD-julkaisuina kaupasta löytyvät. Reeven vannoutuneimmat ystävät voivat hankkia kaikki yhdessä paketissa otsikolla The Christopher Reeve Collection: Superman Legacy. Neljä elokuvaa ekstroineen on jaettu peräti yhdeksälle levylle. Ensimmäisestä ja toisesta elokuvasta settiin kuuluvat jo aiemmin mainitut neljän ja kolmen levyn versiot. Teknisesti elokuvat ovat ok-tasoa. Äänet ovat hyvät, mutta tykillä kuva näytti pehmeältä ja haalealta.

Syy Supermanin äkilliseen DVD-vyörytykseen on Bryan Singerin tuore megaleffa Superman Returns, joka sekin tuli juuri DVD:nä. Valtavaan budjettiinsa nähden lievästi flopannut Superman Returns on jakanut mielipiteet kahtia. Singer ilmiselvästi päätti tuoda valkokankaalle "vanhan kunnon Supermanin". Elokuva on täynnä viitteitä ja lainoja 1970-luvun Teris-elokuvista, ja visuaalisesti upea elokuva hehkuu 1950-luvun henkeä. Mutta ehkä Singerin olisi sittenkin pitänyt ottaa riski ja modernisoida Supermania edes hieman. Mikäli katsoo tarkkaan, Supermania esittävää Brandon Routhia ympäröivän karismattoman vyöhykkeen pystyy suorastaan näkemään. Juonesta ei jää mieleen oikein mitään. Paljon kertoo se, että yleensä show’n varastava Kevin Spacey ei ole Lex Luthorina erityisen ikimuistoinen ilmestys. Superman Returns löytyy kaupoista sekä yhden että kahden levyn versiona. Kumma kyllä niillä ei ole hintaeroa kuin pari hassua euroa.

Todellinen Superman-fani lyö pöytään satasen ja hankkii kokoelmiinsa messevän 13 levyn paketin The Ultimate Superman Collection. Se sisältää kaikki Christopher Reeven neljä elokuvaa, myös Superman 2:n Richard Donner Cutin. Superman Returns on kahdella levyllä. Seitsemäntoista Max Fleischerin 1940-luvun alun Superman-lyhytanimaatiota on lähinnä mielenkiintoinen kuriositeetti. Dokumentti Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman on täyttä asiaa. Jenkkiversiossa on mukana myös 14. levy. Se sisältää 27 Bryan Singerin päiväkirjamaista Superman Returnsin tekemisestä kertovaa videopätkää.

Kun vielä mainitaan, että edellämainitut Max Fleischerin 17 animaatiopätkää on saatavilla myös erikseen kahden levyn julkaisuna, on vuoden 2006 lopun Superman-DVD:t käsitelty loppuun. On siinä Supermania kerrakseen.

Supermania sivuaa myös maaliskuussa 2007 Suomen valkokankaille saapuva tositapahtumiin perustuva draama Hollywoodland. Ben Affleck tekee uransa parhaan roolityön esittäessään näyttelijä George Reevesiä. Reeves tunnettiin telkkarin Superman-sarjan päähenkilönä 1950-luvulla. George Reeves oli traaginen hahmo, joka koki traagisen kohtalon. Hän pelkäsi, että ei kelpaisi katsojille muuta kuin Supermanina, ja oli aivan oikeassa.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…