PC-pelaajan unelmakone

Millaisen pelikoneen rakentaisit, jos raha ei olisi este? Pelifistin rautavalinta ei anna armoa lompakolle.

Ihmiset joutuvat yleensä tyytymään siihen, mihin heillä on varaa. Miltä tahansa elämän osa-alueelta löytyy silti harrastajia, jotka ovat valmiita satsaamaan intohimonsa kohteeseen loputtomasti aikaa ja rahaa. Halusimme esitellä pelaajan unelmapaketin marraskuun alun Digiexpo-messuilla, ja pyysimme turkulaista ja sittemmin myös pääkaupunkiseudulle levittäytynyttä Jimm's PC:tä kokoamaan meille PC-pelaajan unelmakoneen kustannuksista välittämättä.

Raha ei todellakaan ole superkoneen valintaperuste, sillä ilman näyttöä tehokkaimmalle mahdolliselle PC-kokoonpanolle kertyy hintaa huikeat kuusi tuhatta euroa. Paketin kanssa ei ole tehty kompromisseja, mutta myös käyttömukavuuteen on kiinnitetty huomiota. Suorituskyvystä huolimatta unelmakone ei esimerkiksi pidä järkyttävää meteliä, mikä on nykyään useille käyttäjille yhä tärkeämpää.

Ytimiä kerrakseen

Tehokoneen sydämenä hyrrää Intelin tämä hetken tehokkain Core 2 Extreme X6800 -prosessori, jonka kellotaajuus on 2,93 gigahertsiä. Suorittimessa on kaksi ydintä, joten se näkyy myös käyttöjärjestelmälle ja peleille kahtena prosessorina. Kellottamalla suorittimen saisi käymään yli neljän gigahertsin taajuudella, mutta se vaatisi erikoisia jäähdytysratkaisuita.

Muistia on kaksi gigatavua, mikä saattaa kuulostaa unelmakoneeseen yllättävän pieneltä määrältä. Tähän valintaan päädyttiin sen takia, että kahdella kammalla 800 megahertsin DDR2-muistista saatiin ulos paras mahdollinen suorituskyky. Jos kampoja olisi asennettu enemmän, olisi muistin asetuksia jouduttu säätämään alaspäin.

Näytönohjain on pelikäytössä PC:n merkittävin yksittäinen komponentti. Unelmakoneessa ei tyydytty vähempään kuin markkinoiden nopeimpaan tämänhetkiseen ratkaisuun, kahden tuplaytimisen Nvidia Geforce 7950 GX2 -ohjaimen yhdistettyyn quad-sli-kokoonpanoon. Yhteensä kahdella kortilla ja neljällä prosessoriytimellä on huikeat kaksi gigatavua näyttömuistia.

Kaikki pelit eivät vielä tue neljän ytimen sli-ratkaisuja, mutta tällöin peli hyötyy "vain" kahdesta näytönohjaimesta kerralla. Yhä useammat uudet pelit osaavat onneksi tukea myös neljää näytönohjainydintä, ja osaan tuen voi päivittää jälkikäteen. Hiukan huvittavasti testiohjelmista viimeisin 3D Mark 2006 ei ymmärrä neljää ydintä, vaan antaa saman tuloksen kuin tavallisella sli-yhdistelmällä.

Oli tukea koko neljän ytimen patterille tai vain kahdelle, ei pelien grafiikka-asetuksissa tarvitse säästellä. Mikä tahansa koneelle heitetty peli pyöri huikeilla tarkkuuksilla ja kaikilla herkuilla sulavasti. Tosin vähempää ei kehtaisi odottaakaan.

Oma pieni ydinvoimala

Nykyään jo yksittäinen huippunäytönohjain nielee hämmentäviä määriä virtaa, joten neliytimiseen unelmakoneeseen ei kelpaa mikä tahansa virtalähde. Tarkoitukseen valittiin hulppea 1100 watin virtalähde, josta virta ei taatusti lopu heti kesken. Tehoistaan huolimatta Taganin valmistama virtalähde on käytössä miellyttävän hiljainen.

Järeän näytönohjainpatterin viilentäminen pelkällä ilmalla ei ole nykyisillä ratkaisuilla yksinkertaisesti kunnolla mahdollista. Kotelon sisäilman lämpötila nousee väkisinkin ja laskee laitteiston suorituskykyä. Tätä varten käännyttiin nestejäähdytyksen puoleen, ja koteloksi valittiin Thermaltaken tyylikkäällä alumiinilla viimeistelty Kaldalf. Siinä nestejäähdytyksen lauhdutinosa on kätevästi rakennettu suoraan kotelon etupaneeliin.

Oheislaitteet viimeistelevät paketin

Usein hidas kiintolevy voi syödä muuten tehokkaan tietokoneen suorituskykyä. Tältä vältyttiin yhdistämällä kaksi 10 000 kierrosta minuutissa pyörivää 36,7 gigatavun serial ata -levyä raidilla yhdeksi järjestelmälevyksi. Tästä 20 gigatavua on varattu käyttöjärjestelmälle ja loput tärkeimpiin ohjelma-asennuksiin kuten peleihin. Vikkelän levypakan ansiosta Windows XP käynnistyy todella nopeasti ja pelien latausajat jäävät minimiin. Vähemmän nopeaan tallennustarpeeseen koneessa on lisäksi 500 gigatavun hiljainen Samsungin kiintolevy. Optisina asemina on kaksi nopeaa DVD+-RW-kirjoitinta.

Äänistä huolehtii Creativen viimeisin Soundblaster X-Fi Platinum, josta saa ulos monikanavaääntä ja johon kuuluu kätevä koneeseen eteen asennettava liitinpaneeli. Kaiuttimina on Logitechin 5.1 THX -järjestelmä, jossa on langattomat takakaiuttimet ja riittävästi jytinää takaava subbari.

Pelaaja tarvitsee kunnon näppäimistön ja nopean hiiren. Näiksi valittiin Logitechin mainetta niittänyt makronappuloilla varustettu G15-pelinäppis ja nopea G5-laserhiiri. Autopelifanaatikoille sokerina pohjalla on Logitechin odotettu G25-ratti, joka ei ainakaan GTR2:n kanssa tuottanut pettymystä tuntumallaan.

Hinta-laatu-suhteesta on unelmakoneen kanssa turha puhua, mutta pelaajan ei takuuvarmasti tarvitse murehtia tehon riittävyydestä nyt tai vielä vähään aikaan tulevaisuudessakaan. Kokoonpanoa voi ihmetellä livenä Pelit-lehden osastolla Digiexpo-messuilla 3.–5.11. Helsingin messukeskuksessa.

Unelmakone

Rakentaja: Jimm's PC-Store Oy

Hinta: 5 995 €

Prosessori: Intel Core 2 Extreme X6800 2,93 GHz

Näytönohjaimet: Club 3D Nvidia Geforce 7950 GX2 1024 Mt (2 kpl)

Muisti: Kahdella kammalla 2 Gt 800 MHz DDR2

Emolevy: Asus P5N32-SLI SE Deluxe

Kiintolevyt: Western Digital Raptor 36,7 Gt 10 000 rpm (2 kpl), Seagate Barracuda 500 Gt (1 kpl)

Optiset asemat: Samsung DVD+-RW 18x8x5 (2 kpl)

Äänikortti: Creative Soundblaster X-Fi Platinum

Kotelo: Thermaltake Kandalf VD4000BWS LCS

Virtalähde: Tagan Turbojet 1100W

Näppäimistö: Logitech G15

Hiiri: Logitech G5

Kaiuttimet: Logitech Z5450 Digital THX 5.1

Ratti: Logitech G25 Racing Wheel

Muuta: Levykeasema, muistikortinlukija, Windows XP Pro, F-Secure Internet Security 2006

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…