Pelintekijät juhlivat

Suomen peliteollisuus täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja voi ennätyshyvin. Huolimatta siitä, että media raportoi, kuinka juuri tulleen tuloksen mukaan lippulaiva Rovio takoi ”vain” 26,9 miljoonaa euroa voittoa verojen jälkeen.

Peliala sai arvoisensa tapahtuman, kun huhtikuussa vietettiin ensimmäistä kertaa oikeaa The Finnish Game Awards -gaalaa, jossa pääosassa olivat nimenomaan pelintekijät, eivät pelimyyjät.

Suomen gaalaperinne alkoi Kyöpelit-gaalalla vuonna 1998, kun allekirjoittanut halusi juhlistaa vuoden parhaita pelejä vähän normaalia arvokkaammin. Hiphop oli tuolloin kova sana, pukeutuminen sen mukaista mutta täysin poikkeuksellisesti gaalaan tulikin tiukka pukukoodi: iltapuku. Ja se otettiin innolla vastaan.  Kyöpelit-gaalaa juhlittiin yhdeksän vuotta aina Pelitin 15-vuotisbileisiin asti, jolloin se oli paisunut yli äyräittensä yli 200 hengen juhliksi,  jonne halusivat niin diilerit, pelintekijät kuin kilpailijatkin plus pelialalle kuulumaton väki vielä päälle.

Parin vuoden tauon jälkeen suomalaisten pelimaahantuojien järjestö Figma alkoi järjestää juhlia tosi kunnianhimoisesti suoran televisiolähetyksen kera. Näihin juhliin osallistuivat niin diilerit kuin pelintekijät, jotka kokivat olevansa väärässä paikassa, kun palkinnot jaettiin Anttilan sisäänostajille. Kaikki kunnia silti Figmalle, bileet olivat aina ihan onnistuneet ja täynnä julkkiksia.

Tämänvuotinen gaala oli Suomen pelinkehittäjät ry:n  järjestämä ja kokosi yhteen pelinkehittämisen ytimen. Palkintoja jaettiin vuoden suomalaiselle pelille, tulokkaalle, ilmiölle ja yleisön suosikille. Erityisesti sydäntä lämmitti se, että yleisön suosikki valittiin Pelit.fi:n äänestyksessä ja palkittiin Kyöpelillä. Patsas oli Housemarquen ensimmäinen Kyöpeli  ja koko Resogun-ryhmä kävi sitä illan mittaan suukottelemassa ja silittelemässä.

On se vaan niin hienoa, että Suomen peliala on jo niin iso ja vakavarainen, että pystyy järjestämään omat bileet. Kiitos pöytäseuralaisilleni Grand Crulle, RedLynxille ja Housemarquelle, oli kunnia viettää iltaa kanssanne. Upeaa, että gaalaperinne ja sen pukukoodi säilyvät,  vaikka järjestäjät vaihtuvatkin. Ehkäpä ensi kerralla palkintoja voisi jakaa vähän useamman?  Palkinnon suunnitteluun voisi myös panostaa, nyt jaetut kehykselliset posterit eivät jää ihan yhtä hyvin mieleen kuin esimerkiksi Kyöpeli-patsas. Joka on kyllä täysin ainutlaatuinen design.

Lisää aiheesta

 • Pääkirjoitus: 250 lehteä myöhemmin

  Tämä juttu pitää alkaa jo miltei muinaisista roomalaisista. 23 vuotta sitten Suomi oli täysin toisenlainen kuin nykyisin: televisiokanavia oli kaksi, kännyköitä ei vielä ollut ja pelikelpoiset pc:t maksoivat monta kymmentä tuhatta markkaa.
  Silloin 250 lehteä sitten, emme mitenkään…
 • Pääkirjoitus: Pelikansan edustajat

  ELinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli pitämässä juhlapuhetta Finnish Game Awardsissa, jossa juhlittiin pelialan 20-vuotistaivalta. Tosin me jo kauemmin pelialalla olleet olimme sitä mieltä, että termi oli väärä. Suomen "oikea" peliteollisuus syntyi varmaankin 20 vuotta sitten Housemarquen…
 • Pääkirjoitus: 20 vuotta Eekolmosta

  Jo ennen E3:sta pelejä esiteltiin muun muassa ECTS-messuilla Lontoossa parhaimmillaan kaksi kertaa vuodessa sekä Consumer Electronics Show’ssa Las Vegasissa. Sitten ala alkoi paisua ja Los Angelesiin perustettiin ne ainoat oikeat pelimessut.
  Olin mukana jo ensimmäisessä tapahtumassa – minä…