Pimp My Game: Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords

The Restored Content Mod

Alkuperäinen visio

Kaikki Tähtien sotaan liittyvät jälkikorjailuprojektit eivät ole puhdasta georgea.

Obsidian on kovan onnen kehitysstudio, jonka pelit julkaistaan jatkuvasti keskeneräisinä. Keskosista kurjin oli Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords (Pelit 2/2005, 82 pistettä), joka syntyi kitukasvuisena, sairaalloisena rääpäleenä. Leikatun sisällön ja lukemattomien bugien takia The Sith Lords jäi täysin edeltäjänsä varjoon, mikä on harmi. Obsidian hallitsee käsikirjoittamisen ja peli loisti erityisesti henkilödraamassa. Keskeneräisenäkin peli keräsi uskollisen fanikunnan.

Modiritarit kävivät taisteluun palauttaakseen pelin lähemmäs Obsidianin alkuperäisiä ajatuksia. Faniprojekteista Team Gizka -ryhmän The Sith Lords Restoration Project kaatui lopulta ryhmän sisäisiin riitoihin. Toinen tiimi uhmasi tilastoja ja sai ikuisuusprojektinsa valmiiksi. The Sith Lords Restored Content Modin lopullinen versio 1.8.1 julkaistiin kesällä.

 Ajoitus oli pistämätön, sillä samalla myös peli jälleensyntyi Steamissa.

Sirpaleista koottu kertomus

Modi ei lisää peliin fanien luomaa sisältöä, vaan restauroi Obsidianin alkuperäiset ideat parsimalla pelin tiedostoista löytyvät, leikkauspöydälle jääneet dialoginpätkät ja kohtaukset ehjäksi kokonaisuudeksi.

Kotor 2:n vahvuus on käsikirjoitus. Vaikka kokonaisuus kärsii modattunakin saksituista juonilangoista, on Sith Lordsin tarina erityisesti henkilöhahmoiltaan ja teemoiltaan mielenkiintoisempi ja rikkaampi kuin edeltäjänsä yksinkertainen hyvän ja pahan yhteentörmäys.

Tähtien sotien tarinat eivät niissä hyvissä leffoissakaan olleet syvällisiä, siksi Obsidianin kokeilu Sith Lordsissa oli rohkea veto. Tässä sodassa ei ole kyse hyvien ruskeakaapujen ja pahojen mustakaapujen valomiekkailusta, vaan paljon monisyisemmästä konfliktista vapaan tahdon ja Voiman fatalistisen ohjauksen välillä. Jos Voima ohjaa käyttäjäänsä, onko hyvyys tai pahuus valinta? Onko Tähtien sotien syynä Voiman väärinkäyttäjät vai Voima itsessään?

Toki temaattinen pohdinta jää Sith Lordsissa melko pinnalliseksi, mutta tällaisenaankin se on ensimmäinen Lucasin brändin alla kerrottu tarina, joka herättää ajatuksia. Alkuperäisarvostelussa Salminen haukkui Sith Lordsia siitä, että se yksinkertaisti mustavalkoista asetelmaa entisestään. Itse en voisi olla asiasta enemmän eri mieltä: Kotor 2 kyseenalaistaa Tähtien sodan sisäisen moraaliasetelman, jonka edeltäjä otti itsestäänselvyytenä.

Droidia mä metsästän

Lisäsisältö ei jää yksittäisiin kohtauksiin ja laajennettuun dialogiin, sillä peliin on palautettu myös hurmaavan salamurhaajadroidi HK-47:n sooloseikkailu Teloksen pinnalla sijaitsevassa droiditehtaassa. Originaalissa päähenkilöä pelin läpi jahdanneiden HK-kloonien alkuperä jäi pimentoon, mutta modi saattaa tyngäksi jätetyn sivujuonteen tyydyttävään loppuratkaisuun.

Kadonneen seikkailun paluu ei ole kivuton, sillä draamallisesti se on irrallinen, töksähtävä lisä pelin loppupuolella. Mutta purkkaratkaisulla pultatuksi lisäkkeeksi se toimii yllättävän hyvin. Sarkastisen sosiopaattidroidin ja sen piraattikopioiden dialogi on hersyvän hauskaa ja nostaa seikkailun pelin selkeästi mieleenpainuvimmaksi osaksi. Näin hauskaa oli viimeksi Portalissa! Huonoa on taistelu, sillä käytävien sahaaminen yksinäisellä HK-47:llä on pitkäveteistä, välillä turhauttavan vaikeaa räimimistä. Toiminta on alussa sivuosassa, mutta loppua kohti sitä on selvästi liikaa. Varaa mukaan paljon käsikranaatteja ja suojakilpiä!

Droiditehtaaseen pääseminen vaatii, että omassa ryhmässä oleva HK-47 ehtii kohdata kolme kopiodroidien partiota, joita löytyy useammasta matkakohteesta. Kannattaa siis korjata Ebon Hawkista löytyvä hajonnut HK-47 mahdollisimman nopeasti ja kuljettaa hahmoa mukana. Korjaamiseen tarvittavat varaosat löytyvät nopeimmin Nar Shaddaan kauppiailta. Ehtojen täyttyminen palkitaan droidinkidutuskohtauksella Ebon Hawkissa, minkä jälkeen seikkailu alkaa automaattisesti, kun pääjuoni on edennyt tarpeeksi pitkälle.

Tyhjyys tähtien välissä

Modin suurin urakka on kulissien takana tehty bugien liiskaus. The Restored Content Modin korjauslista on versiossa 1.8.1 kasvanut nälkävuoden mittaiseksi, ja hyvä työ näkyy. En törmännyt yhteenkään menoa haitanneeseen bugiin läpipeluuni aikana. Edelleen peli kaatuili säännöllisesti latausruuduissa, mutta sama ongelma esiintyi koneellani jo alkuperäisessä. Pelatessa kannattaa silti käyttää useita eri tallennuksia. Minulla eräs kaatumatautisen Onderon-planeetan ongelmakohta ratkesi vasta kun palasin aikaisempaan tallennukseen.

Vaikka modaajat ovatkin saaneet pieniä ihmeitä aikaiseksi, ei silti kannata odottaa liikoja. Pelin surullinen historia näkyy edelleen käsikirjoituksessa, joka varsinkin loppua kohti hyppii todella oleellisten seikkojen yli. Fanit ovat tehneet parhaansa palauttaakseen nauhoitetut dialogit sekä suunnitellut kohtaukset peliin, mutta alkuperäisistä ajatuksista niin moni jäi kokonaan toteuttamatta, että paikattunakin reiät näkyvät. Esimerkiksi droidien planeetta leikattiin pelistä niin aikaisin, ettei modaajilla ollut tarpeeksi materiaalia sen palauttamiseen.

Selkeimmin puutteet näkyvät pelin pahamaineisessa lopussa. Vaikka modi lisää rutkasti sisältöä ja kohtauksia loppumetreille, eheäksi kässäriä ei saada parsittua.

Omassa lopussani useimpien hahmojen kohtalo jäi mysteeriksi, ja selvinneet sankaritkin pelastettiin järjenvastaisella deus ex machinalla, joka oli täydessä ristiriidassa kymmenen minuuttia aikaisemmin nähdyn kohtauksen kanssa. Epäselväksi jäi sekin, oliko lopussa tarkoitus olla jokin valintatilanne. Päähahmolleni kerrottiin, että hänen on valittava kolmesta vaihtoehdosta, mutta peli teki päätöksen puolestani ja loppui kuin veitsellä leikaten.  Ei olisi pitänyt nimetä hahmoani Shepardiksi.

Köhivästä lopusta huolimatta modattu Sith Lords on nimensä arvoinen seuraaja, vaikka jääkin toteutukseltaan vajaaksi kunnia-arvoisen edeltäjänsä rinnalla.

Lassi Lapintie

Kuvatekstit

 

1: Jo loppuu kelmin työ, kun jedi valomiekalla lyö.

2: Droidinkidutuskohtauksen näkeminen tarkoittaa lisäseikkailun avautumista loppupeliin.

3: Kloonidroidit ovat harmissaan HK-47:n tunkeutumisesta tehtaaseen, itsesuojeluohjelmoinnin takia he kun eivät voi ampua toisiaan.

4: Taistelu yksinäisellä HK-47:llä on pitkäpiimäistä ja välillä raivostuttavan vaikeaa. Muista hamstrata kilpiä ja kranaatteja.

5: Droiditehtaalla alkaa proletariaatin vallankumous.

6: Droidiarmeijan suunnitelmana on pyyhkiä lihasäkin pois historian sivuilta.

7: Modi laajentaa HK-47:n ja G0-T0-droidin välisiä kohtauksia.

8: Loppua kohden taistelu muuttuu leikiksi, kun sankari korjaa elon viljaa voimasalamoillaan. Vain tyhmä luottaa valon puolen voimiin.

Näin asennat modin

Modin mukana tulee asennusohjelma, joka pitää vain osoittaa pelin kansioon. Steam-version asennuskansio löytyy Steamapps-kansion alta. Onnistunut asennus näkyy CD-versiossa pelin käynnistysikkunassa. Steam-versiosta tämä ikkuna puuttuu, minkä takia asennuksen onnistumista voi testata vain käynnistämällä uuden pelin. Jos prologissa ohjattava droidi T3-M4 voi värvätä mukaansa kaverin dialogin kautta, on asennus onnistunut. Modi on saatavilla muun muassa osoitteesta http://deadlystream.com/forum/files/file/197-tsl-restored-content-mod/

Muut modit

Higher Quality Movies

LucasArtsin julkaisema päivitys, joka parantaa välianimaatioiden kuvanlaatua levyversiossa. Steam-version animaatiot ovat jo valmiiksi päivitettyjä.

TSL Music Improvement & Ambient Noise Mod

Parantaa sekä kaupasta ostetun että Steamissa myytävän pelin musiikin ja ääniefektien laatua.

Squizzy Kotor2 Resolution Patcher

Steam-version kanssa toimiva laajakulmapäivitys. Aiheuttaa HUD-elementtien venymistä. Vaatii lisäksi erillisen korjaustiedoston, jotta pelin sisäinen kartta toimii laajakulmaresoluution kanssa.

Ajan tasalla olevat ohjeet modien asentamiseen löytyvät PC Gaming Wikistä (www.pcgamingwiki.com).

Lisää aiheesta

 • Planetside 2: Avaruusmortin ABC-koulutus


  Mitä laajempi peli, sen helpompi siihen on eksyä.

  Planetside 2 ei ole World of Tanks, jossa sotilasuran aloitus on harvinaisen selkeää, vaan Auraxis on uudelle alokkaalle vaikea paikka. Ehkä on parempi, että minä vähän kerron, meinaan kun olen ennenkin ollut!

  Kuinka tielle taistojen?…
 • Pimp Your Game: Neverwinter Nights 2


  Ikikesän lannoitteet

   D&D-universumissa teräs siunataan riimuilla ja rooliseikkailut modeilla.

  Obsidian Entertainment muni kultaa hylkäämällä Star Warsin ja valosapelit ja tarttumalla Forgotten Realmsissa +2 jänkkyisään D&D-miekkaan. Neverwinter Nights 2 sulatti luolastokansan…
 • Skyrim-modit


  Reppumatkalle pohjoiseen

  Fanien tekemät modit muokkaavat Bethesdan virtuaalisesta pakettimatkasta yksilöllisen elämyksen.

  Skyrim on paras tähän mennessä julkaistu Elder Scrolls -peli, ja siinä on huomattavasti aikaisempia osia vähemmän ilmiselviä valituksen aiheita. Eihän se silti…