Plants vs. Zombies: Garden Warfare – Puutarha kuntoon

Kevään tullen puutarhasta raivataan zombit.

Zombi-invaasion erikoisimpia torjujia olivat kukat ja muut kasvit. Peli oli tietysti tornipuolustuspelien rahvassuosikki Plants vs. Zombies.

Sittemmin EA:n kelkkaan hypänneen PopCapin Plants vs. Zombies: Garden Warfare ottaa askeleen takaviistoon, sillä se on täyttä räiskintätoimintaa. Oudot kasvit ja humoristiset zombit sentään pitävät huolen siitä, ettei se ole normiräiskintä.

Garden Warfare ei tuhlaa aikaa juonelliseen yksinpeliin. Kasvien ja zombien kahakat ovat joko yhdestä neljään hengen garden ops -survivalia koneen ohjaamia zombiaaltoja vastaan tai kahden joukkueen ja kahdenkymmenen neljän pelaajan kilpailullisia matseja. Taisteluroolien tasot ja henkilökohtaiset tavoitteet ovat kaikille pelimuodoille yhteisiä. Tasot kerätään kykyjä tutuiksi tekevillä tehtävälistoilla, ei perinteisellä kokemusgrindilla, mikä on kiva tatsi.

Kasvi taistelee pahuutta vastaan

Molempien tiimien neljä roolia jakautuu karkeasti kolmen etäisyyden hyökkäysspesialisteihin ja parantajaan. Kasvien yleismies jantunen on pyöreäposkinen herne, chomper-lihansyöjäkasvi ottaa tappituntuman hurjimuksen paikan, auringonkukka parantaa minkä ehtii ja kaktus teilaa vastustajat mieluiten kaukaa. Tuliaseisiin ja härötekniikkaan turvautuvien zombien perusraadon roolin nappaa sinkosotilas, persvakoaan esittelevä pullea raksamies erikoistuu tukitoimiin, tiedemies pystyttää parannusasemia ja jenkkifutari hoitaa raskaan rynnäköinnin. Vaikka joukkueet ovat tasapainoisia, roolitus ei ole symmetrinen. Ei auringonkukka touhua samaan tyyliin kuin tiedemies.

Hahmosta riippuen arsenaalissa on tehokkaita yksittäislaukauksia, sarjatulta, chilikranaatteja, raketteja, myrkkykaasua, perunamiinoja, kauko-ohjattavia apulaisia, vähän kaikenlaista enemmän tai vähemmän kummaa. Kaikki roolierikoisuudet eivät ole aseita: sinkosolttu loikkaa korkeuksiin raketilla, hernepyssy spurttaa supervauhtiin, tiedemies teleporttaa eteenpäin, kaktus ja jenkkifutari pystyttävät väliaikaisia suojia. Bäfän tapaan selkeästi muita auttavat tukitoimet palkitaan krediiteillä.

Omalaatuisin ja eniten räiskintäarkkityypeistä eroava rooli on lihansyöjäkasvi, joka ampuu vain hidastavaa limaa. Bravuurinumerossaan chomper kaivautuu hetkeksi maan alle ja möyrii pahaa-aavistamattoman zombin alle, sitten maahai haukkaa kävelevän raadon laakista kitaansa. Maan alla chomper on normiaseiden tavoittamattomissa ja kasvimonsun meno tyssää ainoastaan insinöörin lamautuskranuun. Tasapainon takia chomper kaivautuu vaikka betoniin tai sillan lautoihin.

Kauppa käy

Värikkäät ja sarjismaisesti tyylitellyt taisteluareenat ovat laajoja ja vaihtelevia, eikä näkösuojissa ja korkeuseroissa kitsastella. Erilaisten kylien, hautausmaiden ja goottikartanoiden pihamailla nujakoidaan teemaan sopivasti avoimissa ulkotiloissa, joiden suojapaikoissa kukaan ei pysty kämppimään pitkään ilman tiimikavereiden tukea. Karttoja on (toistaiseksi) vain kourallinen, mikä puuduttaa pidemmän päälle.

Garden ops -tiimisurvivalissa kasvit vahtivat Crazy Daven mestoja aina noin kymmenen tasaisesti kiristyvän zombiaallon ajan. Toiminta tiivistyy erilaisiin pomoihin, kuten jättiläis- tai jetizombiin. Kentän finaalissa porukka pakenee zombeja pursuilevan areenan halki Daven lentävälle matkailuautolle. Etäistä tornipuolustusfiilistä luodaan vakiopaikoissa sijaitseviin kukkaruukkuihin laitettavilla automaattisilla pyssykasveilla.

Kasvien kasvattelu ja zombien torjunta jatkuu intensiivisessä gardens & graveyards -moodissa, joka on garden opsin täysi moninpeliversio. Ihmisten ohjaamat zombit yrittävät vallata Daven kartanon. Kasveilla on kourallinen puolustusasemia, joita zombit yrittävät vallata järjestyksessä alueellisella hahmoenemmistöllä. Ruukkukasvien suomaa etua tasapainotetaan tekoälyzombeilla, jotka rahjustavat kasvien aktiivista puolustusasemaa kohti. Selkeä kuuma piste tiivistää taistelun mukavasti hurjaksi kaaokseksi. Suhteellisen tavanomaista team deathmatchia en juuri jaksanut, mutta neljäs pelitila on vauhdikas tonttupommi, jossa kamppaillaan yhdestä vastustajan tukikohtaan kannettavasta räjähteestä.

Ruukkukasvien ja tekoälyzombien varastot ovat pelaajakohtaisia ja rajallisia. Kulutustavara ostetaan pelin sisäisestä kaupasta, mutta kas kummaa ja kolminkertainen hurraa-huuto, kaupassa ei asioida mikromaksuilla, vaan pelin sisäisellä rahalla!  Käteistä irtoaa matseista riittävästi. Kulutusroinan ohella krediittejä uhrataan hahmojen kattaviin kustomointipaketteihin, joiden sisältöä ei näe etukäteen. Viritetyt kasvit ja zombit ovat parhaimmillaan tosi villin näköisiä otuksia.

Huumorilla höystetty Plant vs. Zombies: Garden Warfare huokuu lasten (ja lastenmielisten) räiskintätunnelmaa, verestä putsattu zombitohotus ei ole pelottavaa, vaan koomista. Hullun Daven kasvien ja hupizombien sota tuo vaihtelua räiskintänormiin.

Mmmmh, kyllä, Garden Warfare maistuu tuoreelta, vaikka teeman tornipuolustushistoriaa olisi voinut tuoda voimakkaammin esille.

www.pvzgardenwarfare.com/fi_FI

Xbox 360, saatavilla Xbox One, tulossa PC

PopCap/EA

Versio: Myynti

Moninpeli: 2-24

Ikäraja: 7

80

Lisää aiheesta