Pony Island - Paholaisen pelikone

Poni  puhtoisimmillaan, kuin vadelmaviilis.

Ystävyys ei ole magiaa, ponit ovat Saatanan juonia ja nyt se on todistettu.

Heppa loikkii pitkin pellonlaitaa. Se on paljaspeppuiseksi kynitty kuin lelulootan unohdettu asukki. Ruoskin sen liikkeelle uudestaan ja uudestaan, koska en muutakaan voi. Tässä on enemmän kuin piru pikkusormen ympärillä. Vanhan arcadekoneen ruutua hetken paineltuani tiedän, ettei mikään ole kohdallaan. 
Pony Island on Satantechille kuuluva, sieluille person pedon saalistuspaikka, jonne pelaaja houkutellaan mairein hymyin käymään. Vaikka tiedetään miten diilit demonien kanssa menevät, silti kuolevainen menee lankaan. Itse marssin sinne innokkaasti, haluan näyttää tuolle omahyväiselle vihtahousulle, kuka tätä leikkiä vetää.
Alun perin metafiktiiviset pollepeijaiset alkoivat jo pari vuotta aikaisemmin Ludum Dare -pelijameissa. Pony Islandin tietoinen viheliäisyys ja kekseliäs itseironia imevät illaksi mukaansa. Peli on saatanallisimmillaan kun sen viekkaudet kohtaa tietämättömänä, joten suosittelen tavaamaan eteenpäin vain, jos kaipaat lisävakuuttelua tai luet sivistysmielessä.
 

Chattailessa pelaajalla on vapaat kädet, eri asia kuuntelevatko.


Käytän sinua hyväkseni

Jo Steamin pelikuvaus kertoo, ettei Pony Islandissa ole kyse hepoista. Luulitko pääseväsi pelaamaan jollain söpöllä pullaponilla? 
No pääset. Ja paljon. Lucifer panee vankinsa lukemattomia kertoja luuppiin, jossa hevosparkaa ohjastetaan endless runner -tyyliin esteitä väistellen. Juoksuradalla tuhotaan niin paholaisen äpäriä kuin kokonaisia perhospopulaatioita. Idea on korostetun yksinkertainen, mutta sitä varioidaan uusilla ominaisuuksilla, kuten pomotaistoilla ja vaihtelevilla häiriötekijöillä.
Yhtä merkittävä osa ajasta käytetään valikoissa. Ulkoasu mukailee karkeaa retroikkunaa, jossa pikselit näkyvät ja äänimaailma on pimputusta. Kokonaisuutta hajotetaan neljännen seinän raotuksilla sekä puhtoisilla vektori-irvilöillä. Käyttöliittymä kertoo, että hornantuutissakin ymmärretään winukan päälle, sillä hiiri ja näppis toimivat kuten olettaa sopii. Koodi vain on kovin huonossa kuosissa.
Ja siitä saadaan aseet Pirua vastaan! Heikko aines näkyy graafisina repeäminä, glitcheinä, ja niihin voi ovela pujahtaa sisään. Tie johdattaa verta oksentavien, käsiin mätänevien hevonpalasten kautta pulmaosioihin, joissa poraudutaan järjestelmän aukkoihin ja muokataan pelisysteemiä omaksi eduksi. Jos pääpiru osaa pelata likaisesti, niin kyllä minäkin! Ponilaaseri, expaboosti, tulkoon apu! Tyytyväisenä hyrisen pienille voitoilleni.

Vesselini poni, puskee puhdistavaa tuhoa keuhkoistaan.

Jotta tuhoaisit itsesi

En ole ainoa jonka paholainen on mukaansa tanssittanut. Useimmat muista pysyvät vaiti, mutta muuan t0ivoton$ieLu chattailee kanssani aika ajoin. En luota siihen. En keneenkään täällä. Eteenpäin mennään määrätyssä järjestyksessä, syvemmälle, syvemmälle paholaisen nieluun, jonka sykkyrästä tavoitellaan pelikoodin kolmea kriittistä corefilua. Taitavasti kuljetettu peli hämärtää putkensa, mutta tavoite on selvä. Pelistä täytyy päästä!
”Tuhat tulimmaista! Mikset pysy ruodussa ja pelaa niin kuin kuuluu!”, Se kirkuu sihisten ja siirtää minut silmät kiiluen takaisin haluamalleen reitille. Jatkan itsepintaisesti tahallista eksymistäni. Tunnen olevani pieni lapsi, häkitetty lintu ja mahdoton pässinpää.
 Hetkellisesti tunnen piston omatuntossani, kun synkkä voima huokaa pimeydestä, miten sitä turhauttaa koko pelin tekeminen. Kunpa joku edes sanoisi pitävänsä tästä sonnasta, niin saisi vaikka pitää sielunsa.
Heetkinen. Setä Saatana, sinäkö tämän omin nokinäppinesi kudoit? Vai pesiydyitkö peliin vasta sittemmin? Mistä minä tulin? Milloin kuolin? Joihinkin kysymyksiini saan vastauksia, toisiin en. Tulkitsen ja kirjoitan paperilapulle. Pony Island antaa olettaa, että sillä on paljonkin salaisuuksia ja tulen entistä uteliaammaksi pelin edetessä. Viihtyessäni pahaenteisten portinvartijoiden leikittelemänä, en voi olla miettimättä Stanleymaisia piilomerkityksiä pelaajista ja pelintekijöistä. 
Sitten pelikone rykäisee ulos kellertävän keräilytiketin. Ei saatana, tässä on joku secret ending.

Tänne näin! Lucifer hallitsee myymisen taidon.

Pony Island

Arvostelu: PC
Saatavilla: Mac, Linux
Daniel Mullins Games
Testattu: Win 10, i5 6600K, 16 GB RAM, GTX Nvidia 970
Suositus: 4GB RAM, DirectX 9, 400 mb tilaa

84