Pro Evolution Soccer 2017 - Tiki-takan taikaa

Sturridge tykittää, Liverpool siirtyy johtoon.

Pikavoittojen hakeminen on lyhytkatseista tai liki mahdotonta huippu-urheilussa, menestykseen johtaa vain jatkuva kehitys. Tuorein PES näyttää mallia.

Cristiano Ronaldo ottaa pallon haltuun vasemmassa laidassa. Portugalilainen kirmaa sähäkästi laitaa pitkin ja leikkaa keskelle kohti boksia. Tavaramerkkiharhautus, ohitus ja laukaus… joka kilpistyy Nathaniel Clyneen. Tilanne on tyypillistä PESiä: yksin ei pärjää, vaikka sooloilija olisi maailman paras hyökkääjä.
 PES ja FIFA kamppailevat taas tiukasti Mestareiden liigan voitosta. Tänä vuonna ajoitus on Konamin puolella, sillä PES 2017 julkaistiin hieman ennen FIFAa. Nälkäisimmät jalkapallofanaatikot ovat potkineet PESiä jo pari viikkoa, kun FIFA vasta asteli viheriölle syyskuun lopussa.
Konami hioo Pro Evolution Socceria ehommaksi vuosi vuodelta. Muutokset eivät ole suuria, mutta futis kulkee oikeaan suuntaan. Tempo on aavistuksen maltillisempi kuin viime vuonna, mikä tekee maalipaikoille murtautumisesta rahtusen aiempaa haastavampaa. Suoraviivaiset hyökkäykset à la Leicester onnistuvat, jos pelitapa ja pelaajatyypit tukevat sitä, mutta yleensä peli on leimallisemmin barcelonamaista tiki-takaa. Tämä ei haittaa lainkaan, sillä PES:n syöttöpeli toimii erinomaisesti.
Pikakiitäjät, kuten Pierre-Emerick Aubameyang tai Leroy Sane, erottuvat nopeudellaan. Elegantin Antoine Griezmannin tunnistaa jo ensimmäisestä kosketuksesta, Neymar jopa tuulettaa kuin esikuvansa. PES on rakennettu rakkaudella ja pieteetillä.
 

Tuoreita jalkoja kentälle.


Pallo haltuun

Kuten oikeassa futiksessa, ottelut ratkeavat keskikentällä. Peli kääntyy usein sen joukkueen eduksi, joka pystyy hallitsemaan keskustassa. Huolellisuus, täsmälliset ensimmäiset kosketukset, paikkojen maltillinen petaaminen ja lopulta oikein ajoitetut murtavat syötöt ovat avainroolissa. Rangaistusalueen rajallakin pitää malttaa mielensä, hätäiset laukaukset kilpistyvät puolustukseen tai viuhuvat ohi maalikehikon. Vaikka laukaus olisi laadukas, maalivahti venyttää usein kätensä pelastukseen. Veskarit sijoittuvat fiksusti ja liimaavat palloja luotettavasti.
Puolustaessa parhaiten toimivat perinteiset keinot. Pallollisen miehen prässääminen, vapaiden syöttölinjojen peittäminen ja keskustan tukkiminen riittävät pitkälle, sen lisäksi pitää hanskata erikoistilanteiden puolustus. Kulmat ja vapaapotkut aiheuttavat aina sydämentykytyksiä etenkin taitavaa ihmispelaajaa vastaan. Liukutaklaukset ja fyysinen kamppailu sekä näyttävät että tuntuvat aiempaa autenttisemmilta.
Tekoäly ei pelaa yhtä konemaisesti kuin FIFAssa. Vastustaja ei jauha syöttöketjuja erehtymättömästi, ja jopa Barcelonan tasoiset joukkueet sortuvat ajoittain virhesyöttöihin. PES tuntuu orgaaniselta, aidolta ja nautinnolliselta jalkapallolta. Mikä hämmästyttävintä, tekoäly ei sorru liiemmin aivopieruihin edes omalla puolella. Puolustajat osaavat juosta kiinni irtopalloihin ja pyrkivät pitämään miehensä aisoissa. EA Sportsilla olisi tästä runsaasti opittavaa.
 

Robben yrittää murtautua keskelle. Turhaan.


Bosman-sääntö

PES häviää FIFAlle lisenssien määrässä, mutta sisältö on siitä huolimatta rikasta. Sooloartistit panostavat Be A Legendiin, jossa tavoite on kehittää divaritasoinen potkupalloilija futismaailman huipulle. Kun johdatin alter egoni Camp Noulle ja viimeistelin voittomaalin Mestarien liigan finaalissa, tunne oli hieno.
Master Leaguessa manageroidaan kokonaista joukkuetta: siirtoruletin hallitseminen, budjetissa pysyminen, cup-kilpailuissa pärjääminen ja yhteen hiileen puhaltavan joukkueen kasaaminen ei käy käden käänteessä. Ymmärrän José Mourinhon vaikeuksia huomattavasti aiempaa kouriintuntuvammin. Yksittäisten pelaajien kehittäminen, lainasopimusten neuvottelu ja pysyvien siirtojen järjestely tuovat managerin arkeen virkistävää vaihtelua.
MyClub heittää haasteen FIFAn Ultimate Teamin suuntaan. Uusien pelaajien hankinta on toteutettu myClubissa omaperäisesti: korttipakkojen ostamisen tai huutokaupan sijaan pelurit hankitaan agenttien avulla. Pelijärjestelmä riippuu managerista ja pelaajien välinen kemia riippuu ennen kaikkea pelaajatyypeistä. Toisin kuin FIFAssa, samasta maasta tai liigasta tulevat urheilijat eivät tule automaattisesti toistensa kanssa hyvin toimeen.
Mielenkiintoisena lisäyksenä myClubissa voi tarkastella tulevan vastustajan taipumuksia. Statistiikat kertovat, hyökkääkö vihulainen mieluummin laidoista vai keskeltä, eteneekö joukkue lyhyin vai pitkin syötöin, panostaako vastustaja pallonhallintaan vai suoraviivaisempaan pystysuunnan jalkapalloon, prässääkö joukkue aggressiivisesti vai parkkeeraako se bussin oman maalinsa edustalle. Etenkin verkkomatseissa nämä tiedot ovat arvokkaita.
 

Revi sitä paidasta!


Karheat kulmat kaunistavat

Lisenssien niukka määrä harmittaa puristeja, mutta onneksi PES:n muokkaaminen on tehty helpoksi. Miellyttävästi joukkueiden kokoonpanoja myös päivitetään aiempaa huomattavasti tiheämmin. Paul Pogba edustaa jo Manchesterin punaisessa asussa. Peliasut ja seurojen logot voi vaihtaa haluamikseen, joten näppärimmät lataavat autenttiset univormut ja logot netistä ja siirtävät ne peliin USB-tikulla. Hei hei London FC, tervetuloa Chelsea.
 Ulkoasultaan PES häviää FIFAlle. Etenkin Xbox Onella tekstuurit ovat hieman suttuisempia ja animaatio ei yllä kilpailijan tasolle. Jostain syystä joidenkin joukkueiden peliasut näyttävät myös reilunkokoisilta: aivan kuin futaajat juoksisivat teltat päällään tai 90-luvulla. Suurimmat tähdet, kuten Lionel Messi ja Manuel Neuer, on mallinnettu sen sijaan tinkimättömästi kasvoja myöten. Vaikka PES voisi olla komeampi, on sen ulkoasu aivan riittävän skarppi.
Selostus on hitusen parempaa kuin viime vuonna. Selostajakaksikko ei toistele enää samoja latteuksia mittelöstä toiseen, mutta aika lailla taustameluksi kommentointi silti jää. Äänimaailma on sen sijaan onnistunut, yleisön kohahdukset ja kentältä kantautuvat äänet luovat futisjuhlan tuntua. Musiikit eivät hetkauta suuntaan taikka toiseen: ajankohtaiset pop-rallatukset tulevat toisesta korvasta sisään ja valuvat toisesta ulos.
Verkkopelissä on edelleen tekemistä, vaikka moninpelin toimivuus on parantunut. Vastustajia voi etsiä tason tai verkkoyhteyden nopeuden perusteella, mutta tämä pidentää jonotusaikoja huomattavasti. Vaikka verkkoviivettä esiintyy ajoittain, keskimäärin nettipelit ovat kohtalaisen sujuvia. Vähentynyt lagi johtuu osittain myös Konamin päätöksestä estää mannertenväliset mittelöt.
 

Kulttuurinsa tuote

Jalkapallon vaatimukset ovat kasvaneet 2000-luvulla. Nykyisten pelaajien fyysiset, tekniset ja taktiset ominaisuudet ovat aiempaa korkeammalla tasolla, urheilullisuus ja kokonaisvaltainen lajiin heittäytyminen ovat menestyksen elinehtoja. Futiksen evoluutio on ollut hurjaa, yhtä lailla myös jalkapallopelit ovat kehittyneet ripeästi.
 PES 2017 on yksinkertaisesti hieno urheilupeli. Rikas sisältö, monipuoliset pelimuodot ja lajin yksityiskohtiin paneutuminen muodostavat toimivan kokonaisuuden. Pelattavuus on hiottu timanttiseksi, eikä päättömällä ryntäilyllä saavuta muuta kuin mustan silmän. Maltillinen ja organisoitu puolustus, oikein ajoitettu prässi, pallonhallinta, huolellinen syöttöpeli ja laadukkaat murtautumiset ovat avaimia voittoon.
Suomalaista jalkapalloa kohti karsintakatastrofia marssittava Hans Backe voisi hyötyä käynnistä Konamin toimistolla. PES pelaa identiteettinsä mukaista, tehokasta ja kaunista jalkapalloa.

 

Pro Evolution Soccer 2017

Arvosteltu: Xbox One
Saatavilla: PS4, PS3, Xbox 360, PC 
Konami 
Versio: Myynti 
Moninpeli: 2-22 verkossa 
Ikäraja: 3

88