Resident Evil aikajanalla

Elämää suurempi juoni

Tee-, cee- vai gee-virus? Kuka oli Alex Wesker? Mitä tapahtuuuuuuuuu??

Resident Evileissä on vuosien saatossa ehtinyt sattua yhtä sun toista. Kun sarjassa on pelejä kaikki sivuosat mukaan luettuina lähes parikymmentä kappaletta, pari animaatioelokuvaa ja neljä kirjaa, on kärryillä pysyminen siitä, kuka on ketä ja teki kenelle mitä, aika vaikeaa.

Rakas lukijani, olen koonnut tähän kätevään ja tehokkaaseen aikajanaan pääsarjan merkittävimmät tapahtumat ja henkilöt näppäränä tiivisteenä. Vain Revelationsin ja kutos-Ressun tarkemmat tapahtumat olen spoilaamisen välttämiseksi jättänyt sivuun.

Saksi talteen!

 

1962

Yhdysvallat: Oswell E. Spencer palkkaa arkkitehti George Trevorin suunnittelemaan ja rakentamaan kartanon Arklay-vuoristoon, lähelle Raccoon Citya.

 

1966

James Marcus ja Oswell E. Spencer löytävät Afrikasta harvinaisen punaisen kukan, josta he eristävät täysin uuden tyyppisen viruksen. Marcus nimeää viruksen Progenitoriksi.

 

1967

Spencerin kartano valmistuu. Marcus tuo Progenitor-näytteitä Yhdysvaltoihin tutkiakseen virusta tarkemmin. Arkkitehti George Trevorin vaimo Jessica ja tytär Lisa altistetaan Progenitorille. Jessica kuolee, mutta Lisa mutantoituu. George murhataan kartanon salaisuuksien säilyttämiseksi.

 

1968

Oswell E. Spencer, James Marcus ja Edward Ashford perustavat lääkeyhtiö Umbrellan, jonka suojin he jatkavat Progenitor-kokeitaan. Edward altistuu Progenitorille ja menehtyy. Hänen poikansa Alexander nousee Ashfordin suvun johtajaksi.

Umbrellan tutkimus- ja koulutuskeskus lähellä Spencerin kartanoa valmistuu. James Marcus valitaan keskuksen johtajaksi.

 

n. 1970

Oswell E. Spencer aloittaa W-projektin, joka tähtää uuden, uljaamman ihmisrodun luomiseen. Kolmestatoista kaapatusta koelapsesta ainoastaan kaksi selviää hengissä, heidät nimetään Alex ja Albert Weskeriksi.

 

1971

Alexander Ashford yhdistää DNA:nsa esiäitinsä Veronica Ashfordin DNA:han. Tuloksena syntyvät kaksoset Alexia ja Alfred, mutta sijaisäiti menehtyy synnytyksessä.

 

1977

15-vuotias William Birkin ja 17-vuotias Albert Wesker aloittavat opiskelunsa Umbrellan koulutuskeskuksessa. He ovat ainoat, jotka onnistuvat voittamaan sen johtajan James Marcuksen luottamuksen.

 

1978

James Marcus onnistuu muokkaamaan Progenitoria iilimatojen avulla. Tuloksen hän nimeää Tyrant- eli T-virukseksi.

Umbrellan koulutuskeskus suljetaan, mutta Marcus jää keskukseen jatkamaan kokeitaan. Alle kaksikymppiset William Birkin ja Albert Wesker palkataan Spencerin kartanon alla sijaitsevaan Umbrellan Arklay-laboratorioon tutkijoiksi.

T-virustartunta muuttaa ensi kertaa koehenkilöitä zombeiksi. Spencer on pettynyt viruksen tehoon, sillä se tartuttaa vain 90 prosenttia koehenkilöistä.

Alle kymmenvuotias lapsinero Alexia Ashford nousee yhdeksi Umbrellan johtavista tutkijoista.

Luksusristeilijä Queen Zenobia rakennetaan kymmenen vuotta aiemmin kadonneen George Trevorin piirustusten mukaan.

 

1983

Alexialle ja Alfredille selviää heidän syntyperänsä synkkä salaisuus. Kostoksi he vangitsevat isänsä Alexanderin ja tekevät hänellä kokeita Alexian kehittämällä Progenitor-muunnoksella, T-Veronicalla. Kokeet epäonnistuvat, mistä Alexia syyttää liian lyhyttä itämisaikaa. Hän tartuttaa viruksen itseensä ja lukitsee itsensä koekammioon. Julkisuudessa kerrotaan Alexian kuolleen onnettomuudessa.

 

1984

Vuosikausia koekaniinina toiminut, ihmeen kaupalla kaikista kokeista sekä mutaatioista hengissä selvinnyt arkkitehti George Trevorin tytär Lisa Trevor lukitaan Spencerin kartanon kellareihin.

 

1988

T-viruksen valmistuttua Oswell E. Spencer käskee Birkinin ja Weskerin murhaamaan James Marcuksen. Birkin ottaa nimiinsä T-viruksen luomisen ja jatkaa sen kehitystä.

Wesker ja Birkin luovat uuden bio-orgaanisen aseen, Tyrant-mutantin. Umbrellan harmiksi Tyranteja ei voi massatuottaa, sillä vain yhdellä kymmenestä miljoonasta ihmisestä on mutaation mahdollistava geeni.

Wesker ja Birkin saavat Umbrellan Euroopan haaralta näytteen tehokkaasta NE-parasiitista. Parasiitti tappaa kaikki muut koehenkilöt paitsi Lisa Trevorin. Lisan monimutkaisten mutaatioiden ja NE-parasiitin yhdistelmästä Birkin saa eristettyä ensimmäisen näytteen G-virusta.

 

1991

William Birkinin G-virus-tutkimukset siirtyvät Arklayn vuoristosta Raccoon Cityn alla sijaitsevaan laboratorioon. Umbrellan Euroopan-jaoston tutkijat keksivät yhdistää NE-parasiitin Tyrant-mutanttiin luoden uuden mutantin, Nemesiksen.

 

1993

Terragrigian kelluvan kaupungin rakentaminen aloitetaan Välimerellä. Kaupungin on tarkoitus olla maailman ensimmäinen kokonaan aurinkovoimalla toimiva asutuskeskus.

 

1996

Wesker perustaa Raccoon Cityyn poliisin erikoisyksikkönä toimivan S.T.A.R.S (Special Tactics And Rescue Service) -yksikön. Hän itse ryhtyy yksikön johtajaksi.

 

1997

Vänrikki Billy Coen lavastetaan syylliseksi kahdenkymmenen kolmen ihmisen murhaan.

 

1998

11. toukokuuta: Mutantti-iilimatojen henkiin herättämä James Marcus päästää T-viruksen vapaaksi Spencerin kartanoon ja laboratorioon.

23. heinäkuuta: S.T.A.R.S:in Bravo-ryhmä lähetetään tutkimaan Arklay-vuoriston outoja murhia. Ryhmästään eroon joutunut Rebecca Chambers kohtaa vankikarkuri Billy Coenin. Yhdessä he selvittävät Umbrellan koulutuskeskuksen salaisuuden ja tappavat mutantoituneen Marcuksen. Billy lähtee omille teilleen, Rebecca ryhtyy tutkimaan lähistöllä sijaitsevaa Spencerin kartanoa.

24. heinäkuuta: S.T.A.R.S:in Alpha-ryhmä lähtee etsimään kadonneita Bravo-ryhmän jäseniä ja jää loukkuun Spencerin kartanoon. Chris Redfield ja Jill Valentine päihittävät sekä Lisa Trevorin että Tyrantin, ja pakenevat Rebecca Chambersin, Barry Burtonin ja Brad Vickersin kanssa. Tyrant hyökkää Albert Weskerin kimppuun, mutta Wesker välttää kuoleman altistamalla itsensä virukselle. Kartano laboratorioineen räjähtää hävittäen todisteet Umbrellan osallisuudesta.

24. elokuuta: Chris Redfield ja Barry Burton löytävät todisteita G-viruskokeista ja lähtevät selvittämään asiaa tarkemmin Umbrellan Euroopan-päämajasta. Jill Valentine lupaa seurata syyskuussa.

22. syyskuuta: Weskerin toveri William Birkin linnoittautuu laboratorioonsa, eikä suostu jakamaan G-virustuloksiaan Umbrellan kanssa. Umbrella lähettää sotilasryhmän hakemaan virusnäytettä. Sotilaat ampuvat Birkinin, mutta tämä altistaa itsensä G-virukselle. Mutantti-Birkin tappaa sotilaat, ja taistelun keskellä T-virus pääsee vapaaksi Raccoon Cityn viemäreihin tarttuen ensin rottiin, myöhemmin ihmisiin.

24. syyskuuta–1. lokakuuta: T-virus leviää Raccoon Cityssä aiheuttaen täyden kaaoksen. Jill Valentine kohtaa kaupungissa kartanosta selvinneitä S.T.A.R.S-jäseniä jahtaamaan lähetetyn Nemesiksen. Jill saa tartunnan T-viruksesta, mutta Umbrella-sotilas Carlos Olivieran avulla löytää vastalääkettä ja pääsee pakenemaan kaupungista.

Tulokaspoliisi Leon S. Kennedy kohtaa freelance-agentti Ada Wongin, joka on tullut hankkimaan G-virusnäytteen nyt omaan pussiinsa pelaavalle Weskerille. Parhaalle maksajalle työskentelevä Ada lavastaa kuolemansa ja pakenee näytteen kanssa.

Veljeään etsimään tullut Claire Redfield kohtaa William Birkinin 12-vuotiaan tyttären Sherry Birkinin. Yhdessä Leonin kanssa he yrittävät suojella Sherryä mutantti-isältään. Sherry altistuu G-virusparasiitille, mutta se saadaan poistettua ajoissa. Claire ja Leon päihittävät G-viruksen vuoksi jatkuvasti mutantoituvan Williamin ja pakenevat kaupungista.

Yhdysvaltain turvallisuusneuvoja Derek C. Simmons määrää Raccoon Cityn epidemian ratkaisuksi äärimmäisenä toimenpiteenä ydinohjuksen kaupungin keskustaan. Raccoon Cityn tuhon jälkeen Simmons ottaa Sherry Birkinin huostaansa suojellakseen tätä Weskeriltä.

17. joulukuuta: Claire seuraa Chrisiä Eurooppaan ja soluttautuu Umbrellan Pariisin laboratorioon. Claire jää kuitenkin kiinni ja hänet lähetetään Umbrellan omistamalle Rockfortin vankilasaarelle.

27. joulukuuta: Claire pääsee pakenemaan sellistään, kun Wesker hyökkää Rockfortille vapauttaen rytäkässä T-viruksen. Claire kohtaa toisen vangin, Steve Burnsiden, ja yhdessä he pakenevat Alfred Ashfordin johtamalta Rockfortilta vain päätyäkseen Umbrellan etelänavan-laboratorioon.

Chris saapuu etelänapalaboratorioon juuri kun 15 vuotta kestäneiltä uniltaan herännyt mutantti-Alexia on saanut Clairen ja Steven vangittua. Chris pelastaa Clairen, mutta Steve saa T-Veronica-tartunnan ja kuolee. Chris päihittää Alexian, mutta yli-inhimillisillä voimilla varustettu Wesker pakenee Steven ruumiin kanssa, ja saa näin näytteen T-Veronicasta.

 

2001

Yhdysvaltain hallitus perustaa Federal Bioterrorism Commissionin (FBC) taistelemaan kasvavaa bioterroriuhkaa vastaan. 2000-luvun alussa Chris Redfield, Jill Valentine ja Clive O’Brian perustavat Bioterrorism Security Assesment Alliancen (BSAA).

Carla Radames aloittaa C-virustutkimuksensa, yhdistäen T-Veronican ja Sherry Birkinin kehosta eristetyn muuntuneen G-viruksen.

 

2003

Vuosikausia kestäneiden oikeustaisteluiden jälkeen Umbrella ajetaan konkurssiin.

 

2004

Vastavalmistunut Terragrigia joutuu terroristijärjestö Veltron biohyökkäyksen kohteeksi. FBC ottaa määräysvallan, mutta joutuu lopulta tuhoamaan koko kaupungin jättisatelliitin avulla.

Yhdysvaltain presidentin tytär Ashley Graham kidnapataan ja liittovaltion agenttiksi noussut Leon S. Kennedy lähetetään espanjalaiselle syrjäseudulle pelastusoperaatioon. Paikalliset asukkaat ovat läheisen linnan alta löydettyjen Plaga-parasiittien mutatoimia, mutta Leon onnistuu pelastamaan Ashleyn.

Pakomatkallaan kaksikko törmää Ada Wongiin, joka hankkii käsiinsä näytteen Plagasta. Päihitettyään Plaga-kulttia johtaneen Osmund Saddlerin Leon ja Ashley pakenevat Saddlerin saarelta. Tällä kertaa Ada ei viekään Plaga-näytettä Weskerille, vaan pitää sen itse omista hämäristä syistään.

 

2005

Chris Redfield katoaa kesken operaation, joten Jill Valentine ja Parker Luciani lähtevät selvittämään Chrisin kohtaloa päätyen hylätylle Queen Zenobia -laivalle.

 

2006

Albertin veli Alex Wesker on käyttänyt elämänsä tutkiakseen kuolemattomuuden salaisuutta Oswell E. Spencerille, mutta saatuaan arvoituksen ratkaistua hän katoaa ja vie tulokset mukanaan.

Chris Redfield ja Jill Valentine saavat selville Spencerin piilopaikan. Päästessään perille parivaljakko löytää Spencerin makaamassa verilammikossa Albert Weskerin jaloissa. Seuraa taistelu, joka päättyy Jillin ja Weskerin lentäessä ikkunasta ulos ja alas jyrkkää kallioseinämää.

 

2009

5.–7.maaliskuuta: Chris Redfield suuntaa Afrikkaan vihjeen perässä uskoen Jill Valentinen selvinneen pudotuksesta. Paikallisen BSAA-agentti Sheva Alomarin kanssa hän kohtaa Plaga-parasiittien saastuttamaa paikallisväestöä.

Chris löytää Jillin ja pelastaa hänet Weskerin pauloista. Chris ja Sheva estävät Weskeriä levittämästä keräämistään viruksista luotua Uroborosta ympäri maapalloa.  Wesker putoaa tulivuoren kraatteriin ja saa ohjuksen niskaansa, mikä lopettaa hänen maailmanvalloitussuunnitelmansa lopullisesti.

Weskerin kuoltua Sherry Birkin päästetään vapauteen yli vuosikymmenen kestäneestä vankeudestaan sillä ehdolla, että hän ryhtyy liittovaltion agentiksi.

 

2010

Terroristijärjestö Neo-Umbrella perustetaan.

 

2012

24. joulukuuta: itäeurooppalaisen Edonian sisällissodassa käytettäviä C-virusmutantteja vastaan taistelemaan saapunut Chris menettää BSAA-tiiminsä. Sherry Birkin etsii käsiinsä Albert Weskerin pojan Jake Mullerin, joka isänsä tavoin on immuuni kaikille viruksille ja jonka verestä voi näin ollen luoda C-viruksen vasta-aineen.

 

2013

29. kesäkuuta: C-virus leviää amerikkalaiseen Tall Oaksin kaupunkiin.

To be continued...

 

Juho Penttilä

Lisää aiheesta