Saitek Pro Flight Switch Panel - Sormissa naksuu

www.saitek.com

Saitekin Pro Flight -lento-ohjainperhe laajenee uudelle alueelle. Vuorossa on kevyen yleisilmailulentokoneen kytkinpaneeli, jota ei alle satasen hintaluokassa ole ollut ennen tarjolla.

Paneeli sopii parhaiten laajentamaan yokea ja kaasuvivustoa, mutta toimii toki minkä tahansa joystickin kanssa tai vaikka yksinään. Edullista hintaa selittänee surkea ohjelmistotuki, sillä paneeli toimii vain Flight Simulator X:n kanssa. Rajapinta on Simconnect, jonka kautta kaikki FSX:n ja Accelerationin mukana tulevat koneet tuetaan. Moni kolmannen osapuolen lisälentsikkakin toimii, mutta tuki on syytä varmistaa konekohtaisesti. Harrastelijapohjalta viritetty FS2004-tuki on jo olemassa, mutta enempää ei kannata odotella.

Pro Flight Switch Panel ei osaa emuloida näppäimistöä eikä tuottaa DirectX-napinpainalluksia. Kovaa koodaamista siis vaaditaan ennen kuin yhteensopivuus laajenee, mikä on sääli. Paneeli on nimittäin näppärä, eikä muovinen olemuskaan häiritse. Kätevä irrotettava asennuskehikko mahdollistaa pitämisen pöydällä, kiinnittämisen Pro Flight Yoken päälle (pöljän näköistä) tai pienellä poraamisella ruuvikiinnityksen työpöydän alle.

Tärkein asia on kunnossa: kytkimet naksahtavat kunnolla ja jäävät ylä- tai ala-asentoon (latched switch). Näppituntuma ja tunnelma ovat myyntihinnan tasalla eli ihan hyviä. Vertailun vuoksi kaksi kappaletta kilpailijan GoFlightin T8-paneeleita (www.goflightinc.com) maksaisi tuplasti ja kotelo vielä 50 euroa siihen päälle.

PFSP:ssa on 13 erilaista naksukytkintä. Toimintojen on paras miellyttää, sillä niitä ei voi vaihtaa. Toistan: vehje ei ole ohjelmoitava.

Virtalukko pyörii OFF – L – R – BOTH – START eli magneetot on printattu koteloon väärinpäin mutta uusin ajuri kytkee ne silti oikeassa järjestyksessä. Laskutelineen vipuun kaipaan lisää pituutta, jäykkyyttä ja selvästi kovempaa kolahdusta. Laskutelineen merkkivalot sen sijaan yllättävät kolmivärisillä kirkkailla ledeillään. Kun telineet liikkuvat, kukin valo muuttuu vuorollaan punaiseksi. Kun teline on alhaalla ja kaikki on kunnossa, valot ovat vihreitä. Vikatilanteita varten on vielä oranssi väri erikseen. Varsinaista valaisua paneelissa ei ole. Hämärässä kotiohjaamossa sitä tarvitsisi.

PFSF on hintansa väärti laajennus Flight Simulator X:n ja FS2004:n peruskoneita lentävälle yleisilmailijalle, jolla jo on yoke, kaasuvivut ja pedaalit.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 31.7.2009.

www.tigerwoods10.com

tennis.easports.com

EA:n urheilupelien vuosipäivitykset saapuvat varmasti kuin veroehdotus. Tällä kertaa Wii-versiot ovat uuden ohjaintuen ansiosta entistä kiinnostavampia.

Nintendon Wii ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta uudesta MotionPlus-ohjaimesta on vaikea olla pitämättä. Wiin kikkaohjain toimii vihdoinkin niin kuin sen alun perin olisi pitänyt, liikkeet rekisteröityvät paljon aikaisempaa tarkemmin ja pienet kallistelut vaikuttavat peleihin. Wiimoten perään kytkettävän lisäosan voi ostaa erikseen, mutta EA paketoi MotionPlussan uusimpien Wii-urheilupeliensä kanssa samoihin kuoriin. Ohjain toimitetaan ainakin ensimmäisten Tiger Woods PGA Tour 10- ja Grand Slam Tennis -versioiden mukana.

Kaksikosta Tiger Woodsin golf on jo vanha tuttavuus ja sarja on vuosien ajan ollut virtuaaligolfausta parhaimmillaan. Uusimmassa versiossa on muun muassa dynaaminen säätila, joka haluttaessa seuraa valitun radan todellista keliä online-sääpalveluiden avulla. Jos Skotlannissa siis sataa, myös pelissä sataa. Toisena pienenä hienosäätönä radan reunoilla on entistä enemmän yleisöä myös Wii-versiossa.

Merkittävin ero vanhaan on uusi MotionPlus-ohjaus. Jo viime vuoden versiossa lyöminen oli yllättävän realistista, mutta tällä kertaa tarkkuus on aivan eri luokkaa. Liikkeen nopeus ulos ja sisään vedettäessä vaikuttaa lyöntivoimaan ja hienoutena Wiimoten kallistelu sivuille muuttaa mailan kulmaa ja vaikuttaa tarkasti tähtäykseen. Mailalla voi myös seurata palloa iskun jälkeen kokonaan uudella tarkkuudella. Kaikkiaan lyöminen on todella aidon oloista.

Viime vuonna parjattu puttaaminen hyötyy paljon MotionPlussan paremmasta tarkkuudesta. Koska maila reagoi lähes suoraan Wiimoten liikkeisiin, on tuntuma mainio. Pienillä kallistuksilla ja voiman muutoksilla pallo menee juuri sinne minne halutaan – ainakin riittävän treenauksen jälkeen. Pallon seuraaminen putatessa on erityisen mukavaa, nyt pelkkä kosketushetken voima ei enää ole kaikki kaikessa.

Wii-version partypeleistä uusi frisbee-golf hyödyntää MotionPlussaa hienosti. Kiekon viskominen tuntuu niin luonnolliselta kuin muovikapulalla on mahdollista, kiitos kallistusten ja voiman tarkemman huomioimisen.

Koukku takarajalle

Grand Slam Tennis on uusi tulokas EA:n urheilupeliperheeseen, ja aluksi tennistä päästään mätkimään vain Wiillä. Saattaa kuulostaa pelottavalta markkinoiden mielistelyltä, mutta MotionPlus-ohjauksen ansiosta Grand Slam Tennis on ennakko-odotuksia parempaa hupia.

Kaksin- tai nelinpeliä voi pelata samalla koneella tai verkossa ja mukana on Wii-peleille tyypillisiä partypelejä. Koko homman juju on kuitenkin MotionPlus-ohjauksessa, jonka ansiosta Wiimoten heiluttaminen tuntuu hämmästyttävän paljon oikean mailan huitomiselta. Pelaaminen onnistuu myös ilman MotionPlussaa, mutta silloin hommasta katoaa tarkkuus ja lyöntien onnistuminen on kiinni enemmän ajoituksesta ja vähemmän voimasta tai suunnasta.

Suurin uuden ohjauksen tuoma hienous on mahdollisuus kierteen tarkkaan määrittämiseen. Tämä tapahtuu samalla tavalla kuin oikeasti ranteella mailaa kääntämällä. Kallistelemalla pallo lentää intuitiivisesti sinne päin virtuaalikenttää kuin oli tarkoituksin, mikä on yllättävän tyydyttävää puuhaa ajoituksen kanssa säätämisen sijasta.

Graafisesti sekä Tiger Woods PGA Tour 10 että Grand Slam Tennis noudattavat tuttua kymmenen vuoden vanhalta designilta näyttävää Wii-kaavaa. Muodon karuus jäi silti testeissä taka-alalle, sillä MotionPlus-ohjaus todella toimii. Demon jälkeen harkitsin ensimmäistä kertaa Wiin ostamista muuten täyden konepatterin seuraan, mikä kertoo jo aika paljon se.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…