Samsung R780 -pelikannettava

www.samsung.com

Pelikannettavasta ei välttämättä tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

Kannettavan hankkiminen ainoaksi koneeksi ei enää ole kuolleena syntynyt ajatus, sillä useimmissa läppäreissä on pelikäyttöön riittävä näytönohjain. Isoissa raahattavissa tehoa on reilummin ja ne sopivat hyvin satunnaiselle matkaajalle.

Samsungin viininpunaisella kameleonttivärillä koristeltu R780 on 17,3-tuumaisesta näytöstään huolimatta mukavan ohut ja kevyt, sillä painoa kokonaisuudella on alle kolme kiloa. Sitä jaksaa kuljettaa mukanaan ilman erillistä kantajaa.

Sopivien ulkomittojen lisäksi käytettävyys on Samsungissa kohdallaan. Matala näppäimistö on yksi parhaimmista näkemistäni ja kirjoitustuntuma on erinomainen. Koneen leveyden ansiosta mukaan on saatu ahdettua myös erillinen numeronäppäimistö. Painikkeet ovat oikeilla paikoillaan, ainoastaan nuolinappuloiden sijoittelu tavallisen ja numeronäppäimistön väliin vaatii pientä totuttelua. Hiiren tehtävää hoitava kosketuslevy ei ole aivan yhtä mainio, sillä sormi eksyy turhan helposti rullatoiminnolle omistetuille reuna-alueille. Ulkoisen hiiren kanssa moisesta ongelmasta ei tarvitse onneksi kärsiä.

Riittävästi suorituskykyä

Samsungin näyttö on 17,3 tuuman 16:9-kuvasuhteen led-paneeli, jonka tarkkuus on 1600 x 900 pistettä. Tarkkuus tuntuu pikaisesti ajateltuna hiukan matalalta, mutta pisteitä on ruudun kokoon suhteutettuna sopivasti. Full HD:ta alhaisemmalla tarkkuudella on lisäksi sellainen kätevä sivuvaikutus, että pelien pyörittäminen paneelin maksimitarkkuudella vaatii vähemmän tehoa. Niinpä koneen Geforce 330M -näytönohjaimen puhti riittää raskaampienkin pelien pyörittämiseen ongelmitta. Valmistaja ei viisaasti ole kitsastellut edes ohjaimen muistista, mikä usein on kannettavien pullonkaula. Reilu gigatavun näyttömuisti piisaa käyttöön kuin käyttöön.

Näytön pinnoitus jakaa varmasti mielipiteet. Kiiltävä pinta parantaa kuvan kontrastia ja tekee väreistä elävämpiä, mutta huonona puolena ympäristön valot heijastuvat paneelista voimakkaasti. Tämän takia koneen käyttö on kirkkaassa auringonpaisteessa tuskaista, mutta sisätiloissa heijasteluun tottuu. Näytön valoteho on sen verran hyvä, että kuvasta näkee muutakin kuin oman naamansa heijastuksen.

Prosessorina hyrrää neliytiminen Intel i5, mutta koneesta myydään myös hiukan edullisempaa i3-versiota sellaista haluaville. Hintaero on silti niin olematon, että pelaajan kannattaa suosiolla sijoittaa tehokkaampaan pakettiin. Keskusmuistia on sopivat neljä gigatavua, josta tosin on käytössä vain reilut kolme. Tämä siksi, että sinänsä järkevästi valittu Windows 7 Home Premium -käyttöjärjestelmä on 32-bittinen. Vastaavan teholuokan koneeseen kannattaisi nykyään suosiolla asentaa 64-bittinen Seiska, niin muistia ei menisi hukkaan ja tulevaisuudessa muistin laajentaminen ei vaatisi uuden käyttiksen asentamista.

Ei ole hinnalla pilattu

Liitäntöjä on riittävästi ja kuvan saa vietyä ulkoiseen näyttöön digitaalisesti HDMI:n kautta tai analogisesti VGA:lla. USB-portteja on kolme kappaletta, yksi vasemmassa ja kaksi oikeassa reunassa. Ääniulostulot ovat kätevästi vasemman reunan etuosassa, jossa ne eivät ole ainakaan oikeakätisen ulkoisen hiiren käyttäjän tiellä. Samoin virtalähteen liitin ja verkkokortti ovat vasemmassa reunassa pois sormista.

Nykystandardien mukaisesti Samsungissa on langaton verkko, mutta sen käytännön toteutuksessa on lentomatkustajan kantilta katsottuna pieni moka. Koneessa ei ole erillistä kytkintä, jolla wlanin voi kytkeä tarvittaessa pois päältä. Langattoman verkon sammuttaminen vaatii koneen käynnistämistä, sillä käsky onnistuu vain näppäimistöltä. Tämä ei tarkkaan sääntöjä tulkiten ole lentokoneessa mahdollista, mutta toisaalta Samsung ei kokonsa puolesta muutenkaan ole lentomatkustajan pieni peruskone.

Samsung R780 on pelikannettavaksi siro kone, jossa on kaikki tarpeellinen, mutta ei oikeastaan mitään ylimääräistä. Suorituskykyä piisaa esimerkiksi laneilijan tai lomailevan pelailijan tarpeisiin riittävästi ja koneen mukana kuljettaminen on helppoa. Yllättävintä kannettavassa on kuitenkin sen hinta: parhaiten varusteltu malli irtoaa kauppiaan kynsistä alle tuhannella eurolla. Monista pelikannettavista pyydetään yli kahta tonnia, joten Samsung on ominaisuuksiinsa nähden lähes puoli-ilmainen. Halvalla voi siis saada hyvää.

Kölnin Gamescom-tapahtuma elokuun puolivälissä oli yllättävän suuri. Messuhallin neljässä yleisö- ja kahdessa ammattilaishallissa oli yhteensä 505 näytteilleasettajaa ja yleisöä järjetön määrä. Olen pitänyt Saksan pelimessuja lähinnä E3:n uudelleenlämmittelynä näin lehdistön silmin nähtynä, mutta nyt täytynee muuttaa mielikuvaa.

Gamescom on Euroopan tärkein pelitapahtuma, ilman epäilyksen häivää. Kun ennen Saksan messuilla oli paikalla lähinnä paikallisia maahantuojia, nyt kaikki isot firmat olivat panostaneet valtaviin osastoihin ja jopa uusiin julkistuksiin. Hillittömiä jonoja keräsivät esimerkiksi Fallout New Vegasin, WoW: Cataclysmin ja Call of Duty: Black Opsin hehtaarin kokoiset suljetut osastot, joissa todennäköisesti esiteltiin peliä videoitten voimin. En tosin viitsinyt jonottaa tuntikausia vain varmistaakseni asian.

Messuilla rahvas pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan niin PlayStation Movea kuin Xboxin Kinectiä. Mitään valtavaa ryntäystä en kuitenkaan nähnyt, vaan pelit keräsivät tasaisesta kokeilijoita.

Kinect ja Move vievät pelaamisen aivan uusiin – tai no, uusiin ja uusiin – nintendomaisiin sfääreihin. Taikasanana molemmissa on liike: pelaamisesta tulee erittäin fyysistä. Kinectillä ohjainta ei ole lainkaan ja peleinä tanssia, jumppaa, urheilua, Movella edellisten lisäksi vielä ammuskelua ja muita perinteisiä pelejä. Kohderyhmä tuntuu molemmilla olevan sama: padeja vieroksuva kansanosa on saatava pelaamaan hinnalla millä hyvänsä.

Mutta kerrankin pelaavia ihmisiä oli hauska katsella. Sen sijaan, että pelaajat olisivat tuijottaneet lasittunein katsein ja padi kädessä ruutua pimennetyssä hallissa, he heiluivat, hyppivät, pyörittivät takapuolta ja yrittävät huitomalla osua maaliin. Virne oli lievästi vahingoniloinen, sillä ”pelaaminen” oli välillä tosi nolon näköistä.

Nintendon 3DS löi ällikällä: se on ihan oikeasti kolmiulotteinen. Nintendogsista oli pelattava versio, jossa hauveli muun muassa nosti tassut ruudun alalaitaan ja työnsi päänsä siitä ulos, Metal Gear Solidin viidakko-osuudessa käärme teki saman tempun ja Mario Kartissa horisontti näkyi pitkälle. 3DS:ää pitää kokeilla, ennen kuin uskoo, kuinka todellisen tuntuista sen kolmiulotteisuus on. DS-fanina tämä nousi ehdottomasti odotuslistani kärkeen.

Gamescom oli kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus. Eurooppa tarvitsee oman pelitapahtumansa, ja Saksa keskellä Eurooppaa on siihen hyvä paikka. Saa nähdä, miten paisuva Gamescom vaikuttaa E3:een. Jo nyt E3:sta puuttuivat pohjoismaiset ja suomalaiset alan ammattilaiset. Köln on paljon lähempänä ja paljon halvempi.

Ihan vaan vinkkinä: Gamescom on jälleen elokuussa ensi vuonna. Kölniin pääsee helposti Frankfurtin kautta junalla. Sinne!

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…