Sarjakuvasta elokuvaksi

Vaikka X-men pyöriikin elokuvateattereissa juuri parhaillaan, joukkio itse on paljon vanhempi. Stan Lee loi X-Men-sarjakuvan jo yli 30 vuotta sitten.

X-miehet, joukossa on toki myös naisia, ovat supervoimia omaavia mutantteja, joista osa on roistoja ja osa sankareita. Vuosien mittaan ryhmän jäseniä on kuollut ja uusia on tullut tilalle. Elokuvasta tuli välittömästi hitti Yhdysvalloissa, miten käynee meillä?

Sarjakuviin perustuvat elokuvat ovat olleet välillä muodissa ja välillä eivät. Muodin aloitti Superman (1978), joka oli niin kallis projekti, että muilla ei ollut varaa kopioida sen menestystä. Seuraava suuri merkkipaalu oli Tim Burtonin Batman (1989), joka sai Hollywoodin taas innostumaan, kunnes seuraavana vuonna ilmestyneen Dick Tracyn floppaaminen pisti taas jäitä hattuun.

Sarja kuvia

Hollywood on tasa-arvoinen paikka. Se ei välitä tippaakaan, perustuuko elokuva sarjakuvaan, puhelinluetteloon vai Stephen Kingin kauppalistaan. Pääasia on, että aiheessa on kaupallista potentiaalia. Vain hyvin harva sarjakuva, jos yksikään, on niin kuuluisa ja menestyvä, että pelkästään sen fanipohja riittäisi tuomaan sadan miljoonan taalan leffan voiton puolelle.

Mutta sarjakuvalla ja elokuvalla on yksi yhteinen puoli, minkä suomen kieli paljastaa harvinaisen hyvin: kuva. Toiminnallinen supersankarisarjakuva on jo puoliksi suunniteltu elokuva.

Hahmot Teräsmies, Batman, kenties myös Hämähäkkimies ja Suomessa Mustanaamio ovat tuttuja myös heille, jotka eivät kyseisiä sarjakuvia ole koskaan lukeneetkaan. Mutta juuri muita ei olekaan, jos ei mennä sanomalehtistrippien puolelle. Hämähäkkimiestä lukuunottamatta nuo elokuvat on jo tehty.

Lähes kaikkien vähänkin Yhdysvalloissa tunnettujen sarjakuvien elokuvaoikeudet on myyty, mutta läheskään kaikista ei koskaan tule elokuvaa. Hitti voi syntyä, vaikka sarjakuva olisi puolituntematon. The Crow (1994), Mask (1994) ja Men in Black (1997) tulivat sarjakuvina tunnetuksi vasta sitten, kun niihin perustuva leffa oli osoittautunut menestykseksi.

Pam, Pam, Pamela

Välillä on pakko hämmästellä Hollywoodin logiikkaa. Tiesittekö, että Pamela Andersonin ja Jean-Claude Van Dammen "mestariteokset" Barb Wire (1996) ja Timecop (1994) perustuvat myös sarjakuvaan? Tiedättekö, miksi niistä piti tehdä elokuva? Ei tiedä kukaan muukaan.

Pari kertaa Hollywood on myös tyrinyt oikein perusteellisesti. Judge Dredd on tunteeton oikeudenpuolustaja, joka elää tulevaisuuden Mega Cityssä. Sarjis suorastaan uhkuu leffapotentiaalia, mutta Sylvester Stallonen tähdittämä sekasotku (1995) sai aikaan sen, että seuraavan kerran joku uskaltaa yrittää Judge Dredd -elokuvaa kenties 10 vuoden kuluttua.

Myös Tod Fairlainen luoma Spawn, joka on nykysarjoista yksi tunnetuimpia, suorastaan kerjäsi filmatisointia, mutta 1997 valmistunut elokuva kelpasi vain päänsä loukanneille alle kymmenvuotiaille.

10 parasta sarjakuvaelokuvaa

1. Batman Returns (1992)

Ohjaus Tim Burton

2. Men in Black (1997)

Ohjaus Barry Sonnenfeld

3. Superman (1978)

Ohjaus Richard Donner

4. Batman (1989)

Ohjaus Tim Burton

5. The Crow (1994)

Ohjaus Alex Proyas

6. The Blade (1998)

Ohjaus Stephen Norrington

7. Superman II (1981)

Ohjaus Richard Lester

8. The Mask (1994)

Ohjaus Charles Russell

9. The Rocketeer (1991)

Ohjaus Joe Jonston

10. Batman: The Mask of the Phantasm (1993)

Ohjaus Richard Donner (animaatio)

10 odotetuinta sarjakuvaelokuvaa

1. Spiderman. Vuosien oikeuskinastelun jälkeen Spiderman on vihdoinkin tuotantoputkessa. Sam Raimi (mm. Evil Dead) ohjaa ja nimiroolissa nähdään supersankariksi aika ruipelo Tobey Maguire. Ensi-ilta USA:ssa marraskuussa 2001.

2. From Hell. Alan Mooren kunnianhimoiseen Viiltajä Jack -sarjikseen perustuvan elokuvan ohjaavat Hughesin veljekset (Menace II Society). Pääroolin sai Johnny Depp.

3. The Fantastic Four. Ihmeneloset sai X-Menin menestyksestä uutta potkua ja nyt ensi-iltaa luvataan jo kesäksi 2001.

4. Wonder Woman. Ihmenainen on vasta suunnitteluasteella, mutta elokuvan valmistuminen on normaalia todennäköisempää megatuottaja Joel Silverin (Matrix, Tappavat aseet) ansiosta. Nimirooliin on ehdotettu mm. Sandra Bullockia.

5. Superman Lives. Tim Burton jätti projektin budjetti- ja käsikirjoituserimielisyyksien vuoksi ja nyt homma roikkuu ilmassa. Nicolas Cage on ilmoittanut kiinnostuksensa pääosasta.

6. Ghost World. Kulttisarjakuvaan Eightball perustuva Ghost World on yliluonnollinen tarina kahdesta tytöstä, joiden elämä muuttui kummalliseksi lukion jälkeen. Tämä on jo kuvattukin, mutta ensi-iltatietoja odotellaan yhä.

7. The Incredible Hulk. Vihreä supervoimainen jättiläinen Hulk on aiemmin jo nähty b-leffoissa, mutta nyt puhuu iso raha. Ohjaaja ja näyttelijät ovat yhä haussa, mutta ensi-iltaa lupaillaan vuodeksi 2002.

8. Iron Man. Suomessa aika tuntematon supersankari kannattaa huomioida siksi, että projektia tehdään räätälintyönä Tom Cruiselle. Sen päätyminen elokuvaksi saakka on yhä hyvin epävarmaa.

9. The Watchmen. Ihmiskunnan tällä planeetalla koskaan tekemistä taideteoksista The Watchmen on täydellisin. Terry Gilliam on yrittänyt saada filmiprojektia liikkeelle jo 10 vuoden ajan, toistaiseksi menestyksettä.

10. Spawn 2. Ensimmäinen Spawn-leffa oli surkea, mutta koska hahmossa on niin valtavasti potentiaalia, suhtautukaamme jatko-osaan optimistisesti.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…