Se toinen tietokoneanimaatiostudio

Mainitse yksi tietokoneanimaatioelokuvia tekevä studio. Aivan oikein, Pixar. Sitten on se toinen firma... Mikä se nyt olikaan? Tämä Shrekin tehnyt firma... Dreamworks!

Jos ihan tarkkoja ollaan, yrityksen virallinen nimi on DreamWorks Animation SKG. Vuonna 1994 elokuvan kultasormi Steven Spielberg, ex-Disney-pomo Jeffrey Katzenberg ja levy-yhtiömoguli David Geffen (tästä kirjaimet SKG) perustivat Hollywoodiin DreamWorks-studion. Moista ei ollut tapahtunut vuosikymmeniin. Vaikka kolmikko tiedettiin sekä lahjakkaiksi että hyvin varakkaiksi oman alansa asiantuntijoiksi, satsaus oli taloudellisesti sen verran suuri, että DreamWorksin tulevaisuutta oli vaikea ennustaa.

Bitit ovat hyvää bisnestä

DreamWorksin ideaan kuului alusta alkaen myös animaatioelokuvien tekeminen. Katzenberg oli riitautunut Disneyn kanssa ja janosi kostoa. DreamWorks otti riskin ja lähti hyökkäykseen kahdella rintamalla: sekä perinteisessä kalvoanimaatiossa että tietokoneanimaatiossa.

Perinteisen tyylin elokuvissa oli yksi paha vika: ne eivät menestyneet odotetusti. Egyptin prinssi (1998), Tie El Doradoon (2000), Spirit (2002) ja Sinbad (2003) olivat kaikki taloudellisia pettymyksiä. Ainoa lohtu oli, että myös Disney hakkasi samoihin aikoihin enimmäkseen päätään kiveen samassa tyylilajissa. Lopulta hiirijätti päätti siirtyä kokonaan valkokangaselokuvissaan tietokoneanimaatioon.

Dreamworksin animaatiopuolen ensimmäinen hitti oli tietokoneella kyhätty sympaattinen muurahaistarina Antz (1998), jota tosin syytettiin Pixarin Ötökän elämän peesaamisesta. Disneylle vinoillut fantasiakomedia Shrek (2001) isku lopulta kultasuoneen. Shrek 2 (2004) tyhjensi koko pankin, kun siitä tuli kaikkien aikojen kolmanneksi tuottoisin elokuva Yhdysvaltojen valkokankailla.

Pesukarhu ja kilpikonna

DreamWorksin päättäjät osaavat lukea numeroita ja laskea dollareita, joten firmassa päätettiin satsata kunnolla tietokoneanimaatioon. Uusi bittianimaatiostudio avattiin Kalifornian Glendaleen parisen vuotta sitten. Studion ensimmäinen tuotos oli kohtalaisesti menestynyt, mutta vaisun kritiikin saanut Hain tarina (2004). Hain tarina ja Shrek 2 tekivät DreamWorks Animationista elokuvahistorian ensimmäisen studion, joka on saanut valkokangasensi-iltaan kaksi tietokoneanimaatioelokuvaa saman vuoden aikana.

2.9. sai Suomen ensi-iltansa DreamWorksin uusin bittihitti Madagascar. Komedia kertoo eläintarhan eläimistä, jotka karkaavat häkeistään vapauteen määränpäänään Madagascarin valtava saari Afrikan edustalla. Elokuva keräsi Yhdysvaltojen teatterikierroksellaan lähes 200 miljoonaa dollaria, joten termin hitti voi ottaa huoletta käyttöön.

DreamWorks ei aio antaa periksi Pixarille jatkossakaan, ei ainakaan julkaisujen määrässä. Vuonna 2006 ensi-iltaan on tarkoitus saada jälleen kaksi elokuvaa. Over the Hedge kertoo huijaripesukarhusta (äänenä Bruce Willis) ja herkästä kilpikonnasta. Heidän kotimetsäänsä uhkaavat ihmiset rakennusprojekteineen. Flushed Awayn päähenkilö on yläluokkainen brittiläinen rotta (äänenä Hugh Jackman). Saatuaan häädön Kensingtonin asunnosta rotta päätyy Lontoon viemäreissä sijaitsevaan Ratropolis-kaupunkiin.

Erityisen mielenkiintoinen projekti on Jerry Seinfeldin osaksi tuottama ja käsikirjoittama Bee Movie. Seinfeld itse toimii Barry B. Benson - nimisen mehiläisen äänenä. Collegesta juuri valmis Barry ryhtyy innolla tekemään hunajaa, kunnes tajuaa ihmisten syövän sitä. Periamerikkalaiseen tyyliin Barry haastaa ihmiskunnan oikeuteen.

Nykyään tietokoneanimaation tekninen taso on kaikilla suunnilleen sama. Fotorealismiin ei vielä pystytä, vaan eivät katsojat moista kaipaakaan. Hehän elävät fotorealistisessa maailmassa joka päivä. Se missä DreamWorks Animation jää Pixarista jälkeen, on käsikirjoitusten ja tarinoiden taso. Shrekit ovat säännön poikkeus, niitä ei paljon paremmin voisi kirjoittaa. Shrek 3:sta DreamWorks ei kuitenkaan lupaa ennen vuotta 2007.

DreamWorksin bittipiirretyt

Antz (1998)

Shrek (2001)

Shrek 2 (2004)

Shark Tale (2004)

Madagascar (2005)

Over the Hedge (2006)

Flushed Away (2006)

Bee Movie (2007)

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…