Sims 3: Vuodenajat (PC) – Kevät, kesä, syksy, talvi... ja kevät

Tähän on tultu: jos et halua värjötellä ulkona pakkasessa tai vesisateessa, voit pakottaa tietokoneessa asuvat virtuaali-ihmiset tekemään senkin puolestasi.

Westerosiin talvi on vasta tulossa, Sims kolmosessa sataa jo lunta.

Sims 3 alkaa olla elinkaarensa päässä, mutta lisälevyä kuitenkin pukkaa. Tällä kertaa lisätään muun muassa vuodenajat. Sims kakkosella Vuodenajat oli yksi sen suosituimpia lisäreitä, joten onkin ihme, että kolmos-Sims saa omat vuodenaikansa vasta näin myöhään.

Kuten nimestä voi ehkä päätellä, suurin Vuodenaikojen tuoma uudistus on... niin, ne vuodenajat. Niiden toteutus on onnistunut ja ne vaihtuvat luontevan oloisesti. Kellastuvat ja lehtensä pudottavat puut tai talvella nietoksiksi kasautuva lumi ovat kivoja yksityiskohtia, jotka tekevät simien maailmasta entistä elävämmän.

Luonnon kiertokulku etenee omaan tahtiinsa, mutta sesonkien pituutta voi vapaasti säätää asetuksista, jopa syöstä siminsä ikuisen talven kouriin. Vaihtuvat vuodenajat tuovat mukanaan kaikenlaista uutta tekemistä harrastusten, juhlapäivien ja pienemmän puuhastelun muodossa. Eikä elämä Simingissä ole enää pelkkää auringonpaistetta, sillä siitä pitävät huolen erilaiset sääilmiöt aina kevyestä tihkusateesta lumipyryyn ja kunnon myrskyyn. Sateessa ja pakkasessa voi vilustua, ukkosmyrskyssä saada Odinin vasamasta päähänsä ja yön pimeydessä kohdata avaruuden muukalaisen. Kaikki on enemmän kuin tuttua kamaa pelisarjan aiempia osia pelanneille.

Vuodenaikojen myötä erilaisen ulkona puuhaamisen rooli simien elämässä kasvaa. Erityisesti lumi avaa uusia harrastusmahdollisuuksia, kuten luistelua ja lumisotaa. Samalla simien vaatekaappi laajenee, sillä ulkoharrastukset tarvitsevat asianmukaiset vaatteet, eli toppa- ja sadetakkia voi vetää niskaan ulkoilua varten. Tämä onkin järkevää vilustumisen tai ruskettumisen estämiseksi. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy myös oma juhlapäivänsä, johon liittyy juhla asuinalueen yhteistonteilla ja kaikenlaista oheistoimintaa vuodenajasta riippuen.

Kaikkiaan uuden sisällön määrä ei yllätä, jos nyt ei järkytäkään. Uusia ominaisuuksia ja temppuja on jotakuinkin saman verran kuin aiemmissakin lisäreissä, eikä mikään uutuuksista ole mitenkään ennennäkemättömän kekseliäs. Toisaalta, kukaan tuskin odottaakaan näiltä mitään vallankumouksellista uudistumista, joten latteudet ”tuttu ja turvallinen” ja ”sitä saa, mitä tilaa” sopivat tähänkin yhteyteen.

Mikromaksun kalustetalo

Pari vuotta ja muutaman edellisen Sims-lisärin skipanneena olin hieman ällistynyt siitä, miten katalasti EA on ujuttanut peliin tolkuttoman määrän mikromaksuja. Aiemmin mikromaksuostokset oli kätketty Sims-storeen, josta ne piti erikseen kaivaa esiin, mutta nyt niiden toteutus on viety ärsyttävämpään suuntaan. Jo asuinaluetta valittaessa tyrkyllä on uusia rahalla ostettavia naapurustoja. Samoin hahmoja luodessa vaatevalikot ovat väärällään maksullisia rättejä, jotka tietysti listataan aina ensimmäisenä.

En periaatteessa vihaa mikromaksuja, silloin kun ne on toteutettu suht huomaamattomasti ja hyvin, mutta nyt koko ajan silmille tunkevat maksut onnistuvat häiritsemään. Kaipa tämä on myös Sims-sarjan suunta, kehitystä on turha vastustaa ja niin edelleen.

Vuodenajat on tyypillinen Sims-lisäri, jonka kohderyhmä on täysin selkeä. Innokkaimmat Sims-fanit ovat varmasti odottaneetkin tätä kuumeisesti. Satunnaiselle simukkelien kanssa puuhastelijalle lisälevy ei tarjoa mitään kovin ihmeellistä tai superjännittävää, toki erilaiset vuodenajat ja sääilmiöt ovat mukavaa vaihtelua simionnelan yksitoikkoiseen vihreyteen.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, onnistuuko EA kaivamaan simitynnyrin pohjalta vielä materiaalia uusiin isompiin laajennuksiin, vai onko seuraava tuote sitten jo Sims 4. Tarvetta pöydän puhdistamiselle ja uudelle aikakaudelle on, sillä kolmosen pelimoottori alkaa olla ikääntynyt, ja kaikkien lisälevyjen myötä siitä on tullut pöhöttynyt, kankea kolossi.

Nythän sen todella voikin heivata hankeen kuolemaan.

Miika Sillanpää

 

 

80