The Sims 3: Yliopistoelämää (PC) – Fuksi-Ollin oppivuodet

Painajainen palasi. Luulin jo päässeeni eroon pänttäämisestä, tentteihin valmistautumisesta ja esseiden kirjoittamisesta, mutta Sims 3 palautti minut yliopistomaailmaan.

Näinä taloudellisen taantuman aikoina opiskelu on arvossaan. Yritykset ilmoittavat jatkuvasti leikkauksista, yt-neuvotteluista ja tehostamistoimista, valtiokin velkaantuu. Työpaikat ovat kiven alla, mutta vankka korkeakoulutus avaa uusia ovia. Myös Sims 3:ssa.

Yliopistoelämää on järjestyksessään yhdeksäs Sims 3 -lisäosa. Teema on tuttu kahdeksan vuoden takaisesta Sims 2: Yliopisto -lisäristä (Pelit 3/2005, 89 p), mutta yliopistomaailmaan keskittyminen tuo tervetullutta vaihtelua simien jokapäiväiseen aherrukseen. Yliopistosta valmistuvat simit nousevat urallaan huipulle muita nopeammin ja aloittavat paremmassa työpaikassa, joten kouluttautuminen kannattaa.

Ikärasismia ei tunneta, sillä kaikenikäiset simit ovat tervetulleita yliopistoon. Muun perheen elämä jopa seisahtuu, kun tuore opiskelija ottaa ilon irti yliopistoelämästä. Aika opinahjossa aloitetaan tasotestillä, jonka jälkeen fuksi valitsee pääaineekseen joko taloustieteet, liikunnan, luonnontieteet, teknologian, viestinnän tai taiteet. Taitavat simit voivat ansaita tasotestistä opiskelustipendin, jolloin asumiseen ja harrastuksiin jää enemmän rahaa.

Kampuksen kauhu

Kurssien ja opiskeluajan valinnan jälkeen fuksi muuttaa yliopistokaupunkiin. Autenttiseen tunnelmaan pääsee parhaiten majoittumalla opiskelija-asuntolaan, varakkaat nirppanokat voivat tietysti hankkia myös oman yksiön. Kampuksella ja kaupungilla riittää nähtävää: simit voivat suunnata keilaradalle, hengailla Paahdetut Pavut -kahvilassa tai tutkia Keithin sarjiskaupan valikoimaa.

Opiskeluajan haasteet ovat tuttuja kaikille korkeakouluopiskelijoille. Tasapainoilu luennoilla käymisen, itsenäisen opiskelun, sosialisoinnin ja opiskelijarientojen välillä on oma taiteenlajinsa. Hyvä opintomenestys vaikuttaa positiivisesti myöhempään työuraan, lisäksi ahkerimmat voivat pyytää professoreilta lisätehtäviä. Erilaista tekemistä riittää pääaineesta riippuen: viestinnän opiskelijat tekevät omia radiolähetyksiä, taloustieteilijät puolestaan järjestävät bisnesesityksiä.

Kampuksen sosiaalisissa piireissä sukkuloiminen on tärkeä osa yliopistoelämää. Opiskelijat ovat jakaantuneet kolmeen ryhmään: silmäätekeviin, kapinallisiin ja nörtteihin. Kolmijako on varsin stereotyyppinen, mutta toisaalta mikään ei estä sukkuloimista eri ryhmien välillä. Sosiaalisen piirin laajentaminen kannattaa, sillä vahva asema ryhmän sisällä voi avata ovet unelmatyöpaikkaan. Jos olet aina halunnut urheiluagentiksi, taiteen arvioijaksi tai pelinkehittäjäksi, tämä on tilaisuutesi!

Rankan opiskelun vastapainoksi on välillä vaihdettava vapaalle. James Dean -henkiset nuoret kapinalliset organisoivat mielenosoituksia ja töhrivät seinät graffiteilla, perinteisempää biletystä kaipaavat järjestävät asuntolakemuja tai juhlivat järven rannalla roihuavan kokon lämmössä. Kaikista uskaliaimmat opiskelijarentut haastavat itsensä yrittämällä seisoa kal... mehutynnyrin päällä.

Kallista, mutta kannattavaa

Nimensä mukaisesti Yliopistoelämää keskittyy pääasiassa elämään kampuksella, mutta muitakin uudistuksia löytyy. Uudet asut, hiustyylit ja tavarat ovat joka lisäosasta tuttua huttua, huomattavasti näitä mielenkiintoisempia ovat simien kolme uutta taitoa, älypuhelimen lisäys ja mahdollisuus viuhahtaa naapuruston iloksi.

Katutaiteen harrastajan pitää varoa poliisia kehittäessään spreijaustaitojaan, tiedenörtit oppivat lopulta kopioimaan esineitä ja sosiaalinen verkottuja on mestari vaikuttamaan muihin. Älypuhelimella puolestaan voi aloittaa blogin, lähettää tekstiviestejä ja käyttää erilaisia sovelluksia. Myös kasvisimit palaavat kuvioihin tiedetaidon myötä.

Yliopistoelämää erottuu edukseen massiiviseksi paisuneen Sims 3 -lisäosavalikoiman joukossa. Korkeakouluopiskelu uudessa kaupungissa kiskaisee simit onnistuneesti irti tylsästä arjesta. Etenkin sinkkusimeillä on helppo ottaa ilo irti asuntola-asumisesta, opiskelusta ja kaikesta yliopisto-opiskelun oheistoiminnasta. Näinhän se menee oikeassa elämässäkin.

Uusi miljöö ja uudet kuviot viehättävät, etenkin kun en ole pelannut Sims 2:n Yliopisto-lisäriä. Peruspeli muuttuu toki jälleen hieman raskaammaksi ja 40 euron hinta pelkästä lisäosasta tuntuu korkealta, vaikka sisältöä onkin runsaasti. Mutta valituksesta viis, Sims-faneille Yliopistoelämää on hieno lisäosa.

Kuten Nykäsen Matti sen sanoisi: yliopistoelämä on simin parasta aikaa.

Markus Lukkarinen

84