The Sims 3: Paratiisisaari (PC) – Takaisin paratiisiin

Simmarit mukaan, nyt sukelletaan paratiisin houkutuksiin.

Keinotekoinen elämä senkun monipuolistuu. EA Maxis ilmoitti toukokuussa julkaisevansa Sims-sarjasta jo neljännen osan ensi vuonna, mutta sitä ennen Sims kolmosta lypsetään vielä kahdella lisäosalla. Näistä ensimmäinen on kesäkuussa julkaistu, loma-aiheinen Paratiisisaari, jota seuraa syksyllä ilmestyvä, tulevaisuusteemainen Into the Future, jolla ei ole vielä virallista suomenkielistä nimeä.

Paratiisisaaren myötä Sims 3 on paisunut jo kymmenellä lisälevyllä. Simit ovat muun muassa matkanneet maailmalla, päässeet unelmaduuneihin, telmineet lemmikkien kanssa ja valmistuneet yliopistosta. Valtavasta sisältömäärästä huolimatta Maxisin idealaari ei ole vieläkään tyhjä, Paratiisisaaressa simit voivat karata Isla Paradison aurinkorannoille ja rakentaa saariston vetovoimaisimman lomakohteen.

Hei me sukelletaan!

Isla Paradison komeat maisemat luovat oivalliset puitteet merellisille seikkailuille. Rahassa jo valmiiksi kieriskelevä sim voi ostaa saaristosta mieleisensä loma-asunnon rattoisia eläkepäiviä varten, uuden uran luomisesta aurinkoisissa maisemissa unelmoiva voi puolestaan pestautua rantavahdiksi. Saarelta toiselle liikkuminen onnistuu parhaiten veneellä, jolla voi myös tutkia ympäristöä tai purjehtia pelkästään huvin vuoksi.

Uudistuksista kenties turhanpäiväisin on mahdollisuus harrastaa snorklausta ja laitesukellusta. Uusien saarten ja kadonneiden aarteiden etsiminen kuulostaa kiehtovalta, mutta sukeltaminen onnistuu vain muutamilla alueilla ja vedenalaiset alueet ovat aivan liian ahtaita. Veden syvyyksissä saattaa sentään törmätä merenneitoihin, jotka voivat muuttaa simin kaltaisekseen. Mutta ensin pitää ansaita Arielin luottamus.

Rantahuvilasta etelässä haaveilevat pääsevät koeajamaan eläkepäivänsä Paratiisisaaren avulla. Paaluperustusten päälle rakennetut talot vievät simit veden äärelle. Merellisestä elämästä nauttivat voivat jopa muuttaa asumaan taloveneeseen, jolla voi seilata vapaasti Isla Paradison saarille ja satamiin. Suurkaupungin syke on vain kaukainen muisto, kun taloveneensä kuljettaa keskelle aavaa merta ja nautiskelee syvän sinisen auvosta.

Yksityisyrittäjä ei lomaa kaipaa, edes Paratiisisaarella. Saaristoon voi rakentaa oman lomakohteensa tai hankkia valmiin kohteen, josta pyritään tekemään mahdollisimman tuottoisa. Säätövaraa löytyy aina henkilökunnan palkoista yrityksen tarjoomaan ja lomakohteen ulkonäköön. Lomakohde pärjää kohtuullisesti omillaankin, mutta mikromanagerointi ja asiakkaiden toiveiden täyttäminen kannattaa, sillä hyvät arvostelut ja korkea tähtiluokitus tarkoittavat suurempia tuottoja.

Kesäyön huumaa

Miellyttävänä yllätyksenä suurinta osaa Isla Paradison rakennuksista voi tarkastella myös sisäpuolelta. Simit eivät vain katoa rakennuksen uumeniin kuten aiemmissa lisäosissa, vaan niiden toimintaa pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä myös omissa lomakohteissaan. Onneksi, sillä saaristomaisemat ovat komeinta Simsiä tähän asti.

Rantahuviloiden rakentaminen, veneily, oman lomakohteen kehittäminen ja Isla Paradison niemien ja notkelmien tutkiminen viihdyttävät aikansa, mutta Paratiisisaarta vaivaa sama ongelma kuin lähes kaikkia muitakin Sims-lisäosia: selkeän päämäärän puute. Kun on aikansa rakennellut ja kolunnut kaikki saariston sopukat, into pelata lopahtaa. Jonkinlainen kampanja tai tarinavetoinen tehtäväsarja piristäisi peliä kummasti. 40 euron hintaiselta lisäosalta toivoisi enemmän kuin yksinkertaista simergenttiä narratiivia.

Toisaalta, Maxisilta on turha odottaa Sims 3:n elinkaaren tässä vaiheessa suuria mullistuksia. Käännän siis katseeni kohti ensi vuoden nelos-Simsiä, sillä parhaat ideat on taatusti säästetty seuraavan sukupolven Simsiä varten.

Paratiisisaari on kuin kuuma kesäromanssi: se viehättää ja huumaa hetken verran, mutta pian kaipaa jo jotain vakaampaa ja pitkäaikaisempaa.

Markus Lukkarinen

78