S'on halpaa kun rahalla saa

Pelejä saa nykyään hyvin varustetuilta huolto-asemiltakin, mutta mihin Pentiumin ostosta säästyneet pennoset kannattaa kantaa?

Ystävä pyysi suosittelemaan hyvää ja halpaa tietokonepelimyymälää. Jouduin kuitenkin häpeäkseni tunnustamaan, etten tiennyt pelien vähittäismyynnistä tai -hinnoista juuri mitään. Asian auttamiseksi ei auttanut muu kuin tarttua puhelimeen ja ottaa asioista selvää.

Tilanne osoittautuikin varsin mielenkiintoiseksi, sillä suuret suomalaiset kirjakauppaketjut ovat viime kuukausina lähteneet tosissaan valtaamaan pelimarkkinoita. Kilpailu on kiristynyt äärimmilleen ja ainakin toistaiseksi alalla on ostajan markkinat. Mutta kuinka kauan?

Kattava otos

Otin vertailuun mukaan joukon Pelit-lehdessä mainostaneita pelikauppiaita. Otos ei ole siis millään tapaa kattava, mutta kotiinpäin (eli Pelit-lehteen) kannattaa vetää aina. Tavoitteena oli saada mukaan sekä alalle tunkevat kirjakauppiaat, suuri tietokonealan ketju (PC SuperStore), perinteinen pelien maahantuoja (Triosoft), uusi markkinoita mainoskampanjalla valtaava yrittäjä (Web Direct) sekä joitakin vähän pienempiä pelikauppiaita.

Hintoja lähdin vertailemaan valitsemalla viisi viime aikoina suosittua peliä sekä yhden lisälevykkeen. Command & Conquer on mukana kestohitin roolissa, samoin Wing Commander IV, jonka poikkeuksellisen korkeat tuotanto- ja monistuskustannukset tekivät siitä mielenkiintoisen kohteen. Descent 2 ja Duke Nukem 3D edustavat puolestaan tuoreempaa pelitarjontaa.

PC SuperStoren ja Harcom Oy:n hinnat ovat peräisin heidän WWW-hinnastoistaan, jotka ovat aina ajan tasalla, ovathan. Muilta en löytänyt yhtä helppoa tietolähdettä eli jouduin investoimaan puhelinsoittoihin. Hintatiedot ovat heinäkuun 1. ja 2. päivän tietojen mukaisia eli ne eivät todennäköisesti ole enää voimassa.

Halpaa, liian halpaa

Pettymyksekseni Suomen markkinoilta ei näy löytyvän pelikauppiasta, jonka hinnat olisivat selkeästi muita halvemmat. Siinä missä esimerkiksi Oulussa sijaitsevan Puolenkuun Pelit Ky:n Descent 2 on selvästi muita halvempi, heiltä ostetusta Civilization II:sta saa maksaa yli neljä kymppiä enemmän kuin PC SuperStoressa.

Hintaerot ovat suuria, Wing Commander IV:n tapauksessa CitySokoksen ja Harcomin hinnalla on eroa 134 markkaa. Eroa on yllättävän paljon kun muistaa, että Suomen pelimarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä verinen kilpailu. Erään tiedusteluun vastanneen pelikauppiaan mukaan Suomessa nähdään ennen vuoden vaihdetta useita pelikauppiaiden konkursseja: jos hintakilpailu jatkuu nykyisellään, kauppiaille ei jää mitään käteen. Tällä hetkellä katteet ovat tiukimmillaan 10 prosentin luokkaa, eikä sillä enää makseta henkilökunnan palkkoja.

Pelikauppiaan valituksessa näyttäisi olevan perää, sillä pelit ovat Suomessa tällä hetkellä todella halpoja. Pieni katsaus ulkomaisten pelejä postitse myyvien yritysten hinnastoihin selvitti, että ulkomailta pelejä ei Suomeen kannata tilata - ei edes tullivapaasti EU:n jäsenmaista. Esimerkiksi englantilaisen Virginin hinta Command & Conquerille on 59,95 puntaa eli 438 markkaa, Covert Operationsin hinta on puolestaan huikeat 49,99 puntaa eli peräti 365 markkaa. Ruotsalaisen Game Connectionin hinnat ovat yhtä hilpeitä: C&C maksaa 495 SEK eli 346,50 FIM, Covert Operations 129,50 mk, Duke Nukem 3D 346,50 mk, Descent 2 kustantaa 311,50 mk, Civilization II 325,50 mk ja Wing Commander IV 395,50 mk.

Jos pelikauppiaan ennustus toteutuu ja suuri osa kauppiaista tosiaan putoaa pelistä, hinnat lähtevät viimeistään ensi keväänä nousuun ja päätyvät lopulta kansainväliselle tasolle.

Kampanjat purevat

Yllättävin havainto on se, että pelien hinnat ovat sekä nousseet että laskeneet viime Pelit-lehdessä olleiden ilmoitusten jälkeen. Oheisessa taulukossa mahdollinen vanha hinta on vasemmalla ja uusi oikealla. Uusien hittien, etenkin Duke Nukem 3D:n kohdalla hinnan lasku on ollut rajua, jopa yli 20 prosenttia, mutta vähän vanhempien pelien kohdalla hinta ei enää juurikaan näy laskevan. Paras hetki ostaa peli on siis noin parin kuukauden kuluttua sen julkistuksesta.

Nopeasti elävän alan ongelmana on mainosten nopea vanheneminen. Esimerkiksi Pelit-lehteen mainokset lähetetään erään kauppiaan kertoman mukaan viime hetkellä, jotta ne pitäisivät vielä lehden ilmestyessä paikkansa.

Yleensä pelien hinnat laskevat pelin vanhetessa, mutta Infon normaalihintojen ja mainoskampanjahintojen ero on melkoinen. Eräs pelikauppias, joka ei halua nimeään julki, manasikin pelimarkkinoille tunkeutuvat kirjakaupat alimpaan hornaan: "Ne valtaavat kampanjoillaan markkinoita myymällä pelejä alle omakustannushintaan!"

Myös Triosoftin hinnastossa Civilization II on hieman kallistunut. Peli ilmeisesti vetää edelleen eikä aleen ole ollut tarvetta.

Ja voittaja on...

Hintatietoiselle pelien ostajalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lukea Pelit-lehtensä mainokset tarkkaan. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä säästöä voi kertyä yli sata markkaa peliä kohti. Postitse tilattaessa kannattaa muistaa myös toimituskulut, keskimäärin 35 markkaa per tilaus. Eikä tilaaminenkaan ole aina ilmaista.

Vertailun varsinaisia voittajia ovat puhelinyhtiöt pelin ostajan tehdessä viime hetken hintavertailuja. Puhelinyhtiöiden voittoa korostaa Web Directin maksullinen tilauspuhelin: tilauksen tekeminen Web Directistä maksaa 5 markkaa 30 penniä minuutilta plus paikallispuhelumaksun! Esimerkiksi kuuden pelin hinnan kysyminen maksoi 9 markkaa 20 penniä.

Neekeriartsie - Suomen musiikkihistorian musta luku

Eipä jatsikärpäsen purema ameriikansiirtolainen Armo Suomi aavistanut, miten miehen käy kun antaa harlemilaisen kengänkiillottajan plankata itsensä rotupuhtaan jazz-bändin väriskaalaan sopiviin sävyihin. Väri kun ei lähde itkemälläkään. New Yorkista palaa 20-luvun Helsinkiin muuttunut mies, Neekeriartsie. Vain Savon murre ja lupsakka elämäntapa on entisensä.

Ilmarannan ja Nyyssösen ensimmäinen Neekeriartsie-albumi ei vielä vakuuttanut, siinä keskityttiin lähinnä ihmettelemään mustaihoista savolaesta. Jatko-osassa tekijät ovat kuitenkin uskaltaneet laske itsensä irti. Neekeriartsie kiertää Suomea Dallapen saksofonistina ja taistelee talvisodan lumisissa juoksuhaudoissa. Sankarivainajan kohtalolta hän välttyy vain sielujenlajitteluosaston tietokoneongelmien tähden - mustien taivaaseen ei valkoisten osastoon kirjattuja huolita. Ne kun ovat kaikki likaisia ja kantavat tarttuvia tauteja.

Matkan varrella selviää muun muassa se, miksi Paavo Nurmi tuomittiin ammattilaiseksi juuri Los Angelesin olympialaisten aattona Suomen joukkueen ollessa jo paikan päällä kisakylässä. Muitakin arvoituksia setvitään, esimerkiksi Sibeliuksen 8. sinfonian kohtalo sekä talvisodan rauhanehdot: Miksi Stalin poisti Uudenmaan ja Hämeen läänit luovutettavien alueiden listalta, mutta ei huolinut Savoa vaikka tarjottiin?

Ilmaranta ja Nyssönen ovat tehneet taustatyönsä huolella. Ajankuva ja yksityiskohdat ovat kohdallaan, niin vanhat kotimaiset elokuvat kuin valokuvatkin ovat toimineet Nyssösen siveltimen malleina. Osa albumiin virikkeitä antaneista ilmiöistä on luetteloitu kirjan lopussa, esimerkiksi Los Angelesin kisojen avajaisten Nurmi-kyyhkyn tarina, mutta laajempikin esi- tai jälkipuhe olisi ollut paikallaan.

Mukana vilistelee myös enemmän tai vähemmän tuttuja kasvoja siilitukkaisesta säätieteilijästä Artisien jalkaväkijoukkuetta ruotsala

isittain komentavaan luutnanttiin asti. Aina kasvojen ymppääminen henkilöiden hartioille ei kuitenkaan toimi, vaikka Viinanen Dallapen kasööriksi sopiikin, ja pari muutakin piikkiä osuu suoraan maaliinsa. Välistä tuloksena on kuitenkin tyylirikko karikatyyrien ja taustan välillä.

Saa nähdä, miten hyvin 1930-40-luvun nostalgia puree suomalaiseen sarjakuvayleisöön. Sen ajan kaihoajat kun eivät tapaa sarjakuviin retkahtaa. Sääli, sillä tällä kertaa olisi aihetta.

Neekeriartsie - Mustaa valkoisella. Vesa Ilmaranta, Arto Nyssönen. Like 1996.

Jos Alien ja Predator tappelis...

Sekä Aliens- että Predator-leffat ovat ainakin allekirjoittaneen suosikkeja, mitä tulee toimintapainotteiseen scifiin. Sarjakuvissa öhköt on jo saatu samaan tarinaan, ja valkokankaallekin on olemassa käsikirjoitus, mutta sitä ei ole saatu selluloidille asti. 20. vuosisadan ketun mielestä aihe "ei kiinnostaisi" yleisöä ja yhtiö hautasi ajatuksen.

Aiheesta keskustellaan kiivaasti Internetin alt.cult-movies.alien-alueella, jolta löytyy myös adressi, johon voi kirjoittaa nimensä, jos haluaa nähdä Alienin ja Predatorin mättävän toisiaan kuonoon. Eli jos kunnon toimintamäiske ja vihreän ynnä happoveren roiske inspiroi, hakekaa uutispalvelimeltanne ko. ryhmä, lukekaa viesti aiheeltaan Aliens v.s Predator - we want it! ja noudattakaa ohjeita.

Lisää aiheesta

  • Peliviihteen uusi alue - Pian pelataan kännykällä

    Konsoleiden ja PC:iden rinnalle on nousemassa uusi pelialusta, kännykät. Kännykkä- ja muut mobiilipelit ovat osittain paluuta vanhaan 8-bittiseen pelikauteen, osittain kokonaan uutta viihdemuotoa.
    Viime aikoina on noussut runsain määrin pikkupajoja ja isompia yrityksiä, joiden alana on…
  • Historia jyrää yli

    Tuskin oli kopiokone ehtinyt lopettaa suoltamasta tiedotetta uuden Pelit-lehden syntymästä, kun toimituksen rapusta alkoi kuulua kummaa mäiskettä. Jyskeen hetkeksi tauottua yläkertaan ryntäsi vahtimestareiksi palkkaamamme örkkiplutoonan pääluottamuspeikko karvat käryten ja ilmoitti että…
  • Mitäs pahaa pahassa on

    DM ilmoittaa: lauma öklöttävän hyviä paladiineja kello kolmessa! Vilkaisen perässäni raahustavaa epäkuollutta joukkoa ja lausun lyhyen manauksen, joka ohjaa sen törmäyskurssille vihollisen kanssa. Luurangoista olikin jo aika päästä eroon, ne herättävät liikaa huomiota. Sen sijaan…