SoundBlaster World of Warcraft Wireless Headset -kuulokkeet

www.creative.com

Azerothin taikaenergialla on vaikutusta, sillä sen avulla Creative saa aikaan kelvolliset kuulokkeet.

World of Warcraftin 12 miljoonaa käyttäjää houkuttelee laitevalmistajia kokeilemaan jäätä erilaisilla erikoistuotteilla. Ensimmäinen WoW-brandattu laite oli Steelseriesin hiiri, joka ei yltänyt valmistajan yleensä korkeaan laatuun. Creativen uudet WoW-pelaajille markkinoitavat kuulokkeet onnistuvat paremmin: ne ovat parhaat tähän asti kuuntelemani Creative-luurit.

WoWia kuulokkeissa on lähinnä muotoilu, josta väittämän mukaan on vastuussa Blizzard itse. Itse en jaksa kivestä veistetyn näköisestä tyylistä hirveästi innostua, mutta luureja kehtaa silti hyvällä omallatunnolla pitää päässä myös julkisissa tilaisuuksissa kuten lanipartyilla. Rakenne on muovia, mutta tukevan oloista sellaista. Kaikki on vankasti kiinni ja liikkuvat osat ovat kestäviä. Kokonaisuus tuntuu laadukkaalta ja huolellisesti kootulta.

Luureissa on mukavasti kokoa ja riittävän isot kupit, jotta korvalehdet mahtuvat kokonaan niiden sisälle. Tämän ansiosta käyttömukavuus on erinomainen, eivätkä korvat väsy pitkässäkään kuuntelussa. Ainoastaan päätä puristava voima tuntuu omaan makuuni hiukan turhan kovalta, mutta rakenteen ansiosta sillä ei onneksi ole suurta merkitystä.

Vasemmassa kupissa on nappulat äänenvoimakkuuden säädölle, mikin vaientamiselle ja koko komeuden sammuttamiselle. Kehälle rakennetut volyymipainikkeet näyttävät ensiksi hankalilta, mutta designiin sopivien kolojen ansiosta ne erottuvat toisistaan helposti pelkällä sormituntumalla. Säädöt ovat muuten hyvät ja toimivat, mutta äänenvaimennuspainike olisi ollut mukava lisä repertuaariin.

Langattomasti tai ilman

Kuulokkeita myydään kahtena versiona, langallisena ja langattomana. Testissä oli langaton versio, mutta yhteystavan lisäksi malleissa ei ole  eroa keskenään.

Langaton malli käyttää yhteyteen 2,4 gigahertsin yhteystaajuutta, mikä on yleisempi vain kalliimmissa kuulokkeissa. Valinta on mainio, sillä yhteys kestää etäisyyttä ja esteitä todella hyvin. Pystyin kävelemään kerrostalokämppäni porraskäytävään asti useamman kiviseinän taakse, eikä ääni pätkinyt yhtään. Luurien kanssa voi vapaasti harhailla pitkin asuntoa, mikä on erittäin kätevää. Koneen päässä vastakappaleena toimii USB-väylään kytketty muistitikun kokoinen vastaanotin, joka hoitaa samalla äänikortin tehtävät.

Käyttäminen ei vaadi minkäänlaisia ajureita, mutta kaikkien toimintojen hyödyntäminen ei onnistu ilman niitä. Näihin toimintoihin kuuluvat muun muassa kupeissa olevien logojen taustavalon säätäminen. Mukana tulevat vaihdettavat liitto- ja laumalogot, joiden väri määritellään valolla. Värin voi säätää haluamakseen, sammuttaa kokonaan tai laittaa sykkimään hitaasti kaikissa sateenkaaren sävyissä.

Luureissa on yhdysrakenteinen akku, joka ladataan USB-väylään kiinnitettävällä piuhalla. Tässä on se huono puoli, että koneen täytyy olla päällä kuulokkeita ladatessa tai tehtävään vaaditaan virtalähteellä varustettu USB-keskitin. Ongelma ei kuitenkaan ole kovin paha, sillä kaksimetrinen latauspiuha on riittävän pitkä ja notkea, jotta kuulokkeita voi rauhassa käyttää myös latauksen aikana. Akkukestoksi luvataan yhdellä latauksella kahdeksan tuntia, eikä virta ainakaan muutaman illan kokeilussa loppunut kertaakaan kesken.

Yllättävä äänenlaatu

Käyttömukavuus on kohdallaan, mutta myös kuulokkeiden äänenlaatu on yllättävän hyvä. Creativen muut umpirakenteiset kuulokkeet kärsivät yleensä kamalasta yläbassokorostuksesta, joka saa musiikin kuin musiikin kumisemaan. World of Warcraft -luureissa moista ongelmaa ei ole, ja äänentoisto on mukavan tasapainoista. Bassopää korostaa kyllä hieman, mutta se ei muutu ärsyttäväksi.

Varsinaisesta hifistelystä ei voida puhua, sillä äänessä on selvä laatikkomaisuus, josta ei pääse eroon mitenkään. Pienen bassokorostuksen tavoin tämä ei kuitenkaan nouse rasittavaksi muuten kuin jo valmiiksi laatikkomaisilta kuulostavilla äänityksillä. Vanha Sepultura tai sopiva autotalli-Metallica on WoW-luureilla aika jäätävää kuunneltavaa.

Kuulokkeet eivät muutenkaan ole parhaimmillaan metallin tai rokin kanssa. Konemusiikki sen sijaan kuulostaa erinomaisen iskevältä ja yllättäen myös pienimuotoinen viulu-, kontrabasso- tai pianovetoinen klassinen toimii hyvin. Esimerkiksi Nick Caven surulliset melodiat toistuvat tyylikkäästi.

Irrotettavan mikrofonin äänenlaatu on hyvä ja varren saa väännettyä itselle sopivaan asentoon. Ajureissa on lisäksi kätevä ominaisuus, joka korostaa haluttaessa puheessa käytettäviä äänenkorkeuksia. Näin kavereiden venttimuminasta saa entistä helpommin selvää.

Creativen World of Warcraft -kuulokkeet kelpaavat pelaajan vakiotyökaluksi. Ne istuvat hyvin päähän ja äänenlaatu ajaa asiansa useita muita vastaavia yrityksiä paremmin. Hintaa Azeroth-luureista tosin nyhdetään härskisti: 160 euroa langattomasta versiosta on melko suolainen hinta.

Artikkeli on luettavissa pelit.fi:ssä 1.4.2010.

Lisää aiheesta

 • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

  Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

  Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
 • Roccat Kone+

  Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

  Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
 • Logitech G110

  Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

  Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…