Vaikka sisäinen kauneus on tärkeintä, hemaiseva runko ei ole koskaan pahitteeksi.
Kaikki populaarikulttuurin ystävät tuntevat Star Trekin, tai ainakin jonkin sen lukuisista sivuhaaroista. Gene Roddenberryn vuonna 1966 alullepanema tieteisfantasia on vuosikymmenten saatossa kasvanut pienestä kulttisarjasta maailman suosituimmaksi scifibrändiksi, jonka faneja on maailman jokaisessa kolkassa.
Alkuperäinen Star Trek kaavailtiin alun perin viisikautiseksi, mutta valitettavasti ruutua ei tapittanut riittävä määrä silmäpareja. Tuotantoyhtiö lopetti tähtiretket kolmen tuotantokauden jälkeen, mutta sarja nousi nopeasti pienen piirin suosioon ja vuosien saatossa se kanonisoitiin osaksi populaarikulttuuria. Televisioviihteen lisäksi sarja on jättänyt pysyvän jäljen tieteisgenren peruspilareihin, sillä se esitteli ensimmäisenä valoa suurempiin nopeuksiin kykenevän poimuajon ja teleportaation.
Sarjan loputtua galaksi kylmeni, mutta pitkän hiljaiselon jälkeen Star Trek startattiin uudelleen elokuvan voimin vastavetona George Lucasin Tähtien sodalle. Pienellä viivellä tästä seurasi oikea Star Trekin maanvyöry: Uusi sukupolvi, Voyager, Deep Space Nine, Enterprise ja tukullinen elokuvia. Lucas remasteroi omat visionsa reisille uusien elokuvien vanavedessä ja nyt reformaatio tapahtuu myös alkuperäiselle Star Trek -sarjalle uunituoreen leffan käynnistäessä tapahtumat uudelleen. Onneksi James T. Kirk ampuu edelleen ensiksi.
We’re not in Kansas anymore, Jim
Alkuperäissarjan kolme tuotantokautta käsittävät peltiboksit sisältävät televisioscifin syntyhistorian. Vanha sotaratsu on meikattu uusilla erikoistehosteilla ja kuvasta on karsittu vuosikymmenten mukanaan tuoma haalistuminen ja rakeisuus. Lopputulos kunnioittaa Trekin rikasta perintöä, sillä restauroinnissa sisältöä ei ole sorkittu lainkaan. William Shatnerin, Leonard Nimoyn ja vuonna 1999 syöpään menehtyneen DeForest Kelleyn luotsaama tähtireki liukuu vieläkin komeasti sinne, minne ihminen ei aiemmin ole mennyt.
Star Trekissa on edelleen yllättävän paljon syvyyttä, mutta 60-luvun huipputekniikalla toteutettu tehostepuoli on suorastaan karmaisevaa, kun sitä vertaa nykyajan verkkokalvotykitykseen. Suttuisen kuvan ohella ankeat avaruusnäkymät ovat sarjan suurimmat kompastuskivet. Apuun syöksyy digitaalitekniikka.
Kun remasteroitua ja alkuperäistä versiota tiiraa vierekkäin, ero on valtava. Tietokoneella mallinnettu Enterprise näyttää viiden pennin lelun sijaan oikealta tähtilaivalta, planeetoilla on aidonnäköiset pinnanmuodot epäselvän sotkun sijaan. Koska tarinaan ei puututa, harvat avaruustaistelut ovat edelleen hyvin sukellusvenemäisiä ja koostuvat odottelun lisäksi komentosillan heilumisesta. 2000-luvun toimintaräimeeseen tottuneiden kannattaa kiertää nämä boksit kaukaa.
Loittoryhmän seikkailut olisivat kaivanneet hieman uusia maisemia ympärilleen, sillä yksiväriset taustat ovat niin 60-lukua. Muutamaan jaksoon vaivaa on nähty, mutta enemmänkin olisi kelvannut. Enterprisen käytävillä ja planeettojen pinnoilla uusintapainoksen jälki on epätasaista. Joihinkin jaksoihin vaiheistulitusta on uusittu, kun taas muutamissa tapauksissa säteet ovat suoraan alkuperäislaitoksesta. Nämä ovat pieniä asioita, mutta ne saavat tuotoksen haiskahtamaan rahastukselta. Onneksi tuoksu on vain vieno pöllähdys erinomaisuuden hajuparatiisissa.
Campia, komisario Palmu
Vaikka uudet tehosteet siirtävät klassikkosarjan hienosti uudelle vuosituhannelle, tarina on edelleen Star Trekin kantava voima. Aika on hieman ajanut sarjan ohitse puvustuksen ja lavasteiden suhteen, mutta jos näistä mitättömistä yksityiskohdista pääsee ylitse, Trek tarjoaa edelleen täyslaidallisen laatuscifiä. Tulevaisuuteen valoisasti suhtautuvassa tieteissarjassa oli jo julkaisunsa aikoihin poikkeuksellisen positiivinen pohjavire, mikä nykyään korostuu entisestään synkkien tulevaisuusvisioiden kyllästämässä maailmassa.
Historiaa tunteville Star Trek tarjoaa paljon viitteitä silloisesta maailman menosta. Osansa kritiikistä saavat niin Kylmä sota kuin Yhdysvaltojen toimiminen maailmanpoliisina. Klingoni-imperiumin rinnastaminen Neuvostoliittoon oli eräs Star Trekin tarinajatkumon kantavista voimista aina kommunismin luhistumiseen asti ja klingoni-neukut vastaan tähtiliiton jenkit -asetelma on läsnä koko sarjan tarinakaaren ajan.
Star Trek on klassikkoasemansa ansainnut ja ajatuksella entisöity alkuperäissarjan uudelleenjulkaisu on oikea kulttuuriteko, jota voi verrata Sikstuksen kappelin restaurointiurakkaan. Pitkän linjan nostalgiajuoppo nauttii edelleen Trekkinsä raakana originaalikuosissaan, mutta onneksi meille pullamössömiehille on tarjolla tämä blandattu vaihtoehto.
Artikkeli on luettavissa pelit.fi:ssä 1.4.2010.