Steelseries S&S ja Steelseries QcK -hiirimatot

Arvostelu on luettavissa Pelit.fi:ssä 3.9.2008.

www.steelseries.com

Helpotusta hiiriranteelle

Hiirimatto on niin jokapäiväinen väline, että kaikki eivät kiinnitä siihen lainkaan huomiota. Ehkä kannattaisi, sillä se vaikuttaa todella paljon koneen käyttömukavuuteen.

Tavallisen tietokoneenkäyttäjän on helppo naureskella ammattipelaajille tai sellaiseksi haluavalle: asiansa vakavasti ottavan pelipöydältä löytyy usein naurettavan kalliita ja turhalta ökyilyltä kuulostavia tuotteita. Yksi tällaisista on hiirimatto, joka on elintärkeä osa suoritustaan hiovan PC-pelaajan arsenaalissa. Siksi siitä kannattaa maksaa enemmän rahaa kuin tavallisesta, usein tietokonekaupasta ilmaiseksi jonkin ostoksen yhteydessä mukaan tarttuneesta lattiamaton palasta.

Tanskalainen Steelseries on yksi tunnetuimmista pelimiehen välinevalmistajista. Firman valikoimasta löytyy vino pino erilaisia hiirimattoja, joiden keskinäiset erot jäävät välillä tavallisen kuolevaisen käsityskyvyn ulkopuolelle. Siksi on helpompaa ottaa kokeiltavaksi kaksi toisistaan selvästi eroavaa mallia, kovasta muovista leikattu S&S ja perinteisempi kangasmatto QcK. Molemmat on suunnattu pelaajille, mutta vain erilaisille sellaisille.

Kovaa kovaa vastaan

Kaksikon vaativampaan käyttöön tarkoitettu matto on muovinen S&S, joka on suunniteltu mahdollisimman liukkaaksi. Mustan levyn pinnassa on miellyttävä pieni tekstuuri, joten käsi ei tunnu liikkuvan aivan olemattoman lasipinnan päällä. Tästä huolimatta matto, tai oikeammin levy, toimii erinomaisesti ja kunnollinen pelihiiri liukuu pinnalla todella pienellä voimalla.

Tarkkuus on erinomainen niin perinteisillä optisilla kuin uudemmilla laserhiirilläkin. Myös vanhat ja väsyneet perushiiret saavat levyllä uuden elämän, sillä mukana toimitetaan erilliset Steelgear Padsurfers -tassut, joilla rottaeläimen jalat voi korvata paremmin luistaviksi. Tarrat sopivat useimpiin hiiriin ja toimivat hyvin hiirimaton kanssa.

320 x 270 millimetrin kokoinen ja runsaan millimetrin paksuinen S&S on riittävän iso, jotta tilaa riittää varmasti kovemmassakin kiireessä. Nopeuden ansiosta suuresta tilasta ei silti yleensä tarvita kuin pientä murto-osaa. Ohuudestaan huolimatta levy pysyy tiukasta paikoillaan, sillä koko alaosa on pinnoitettu kätevällä kumiharsotuksella. Se lukitsee levyn kiinni pöydän pintaan.

Lanipelaajien iloksi S&S toimitetaan vetoketjullisessa suojapussissa, jonka sisällä levy kulkee kätevästi mukana ja pysyy puhtaana. Pussissa on sivutasku, johon mahtuu esimerkiksi pari cd:tä tai pelihiiri.

Pehmeä vaihtoehto

Muovista S&S:ää perinteisempi vaihtoehto on kankainen QcK-matto, jota on saatavilla kolmessa eri koossa ja kahdella eri paksuudella. Testattu versio on suurin, 320 x 270 millimetrin kokoinen ja kahden millimetrin paksuinen malli. Samasta koosta on myynnissä myös kuuden millimetrin paksuinen versio lisätukevuutta haluaville.

QcK toimitetaan rullalle väännettynä, minkä takia matto vaatii käyttöönotossa pientä asettelua. Materiaalilla ei onneksi ole kovin pahaa muistia, joten matto tasoittuu käyttökuntoon pienellä silittelyllä. Pöydällä parimillinen kangas pysyy tukevasti paikoillaan kumisen alapuolen ansiosta. Samasta syystä matto ei myöskään mene makkaroille vaan pysyy sileänä.

Pinnaltaan QcK on kangasmatoksi miellyttävän nopea, mutta ei pärjää liukkaudessa muoviselle raskaamman sarjan kumppanilleen. Kangas myös likaantuu muovia helpommin, vaikka matto onkin pinnoitettu likaa hylkivällä kalvolla.

Kokonaisuutena QcK on kangasmattojen eliittiä ja bonuksena sen saa kaupasta huomattavasti muovista S&S:ää edullisemmin. Laadusta saa silti maksaa, ja molemmat Steelseriesin hiirimatot ovat hintavia. S&S:stä pulitettava liki kolme kymppiä tuntuu kovalta hinnalta pelkästä hiirimatosta, mutta muovipinta kestää hyvin kohdeltuna todella pitkään.

Tapio Salminen

Valmistaja ja testikappale:

Steelseries

Materiaali:

Muovi (S&S), kangas (QcK)

Hinta:

29 euroa (S&S), 15 euroa (QcK)

Laadukas ja kovaan käyttöön suunniteltu, mutta hintava hiirimattokaksikko.

****

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…