Tanssimatot testissä

Joidenkin tanssipelien kylkiäisenä saa tanssimaton, mutta niitä myydään myös erikseen. Kokosimme Suomessa myynnissä olevat matot ja kokeilimme niiden toimivuutta.

Logic3 Metal Dance Platform

Valmistaja: Logic3

Testikappale: Toptronics Oy

Napit: 8 suuntanappia

Johdon pituus: 182 cm

Maton mitat: 84 x 84 cm

Hinta: noin 150 euroa

Metal Mat on joukon kallein ja näyttävin peliohjain, jota ei voi oikeastaan edes matoksi kutsua. Se on kuin pieni metallinen pöytä mustilla töpöjaloilla, sillä ohjaintaso on muutaman sentin irti maasta eikä taso liikahda minnekään vaikka kuinka päällä pomppii.

Tanssituntuma on paksujen sukkien kanssa hyvä: laatan keskusta ei liiku mihinkään ja antaa infoa jalkojen sijoituksesta nuoliin nähden ilman varpaisiin vilkuilua. Samaa infoa saa plootua koossa pitävistä pienistä metallilevyistä, jotka yhdistävät nuolilevyjä toisiinsa.

Ohuen sukan kanssa reunat ja levyt tekevät kipeää ja haittaavat pelaamiseen keskittymistä. Koska ohjeissa ei kielletty sisäjumppatossujen käyttöä, kokeilin miten homma toimii tossujalkaisena. Tuntuman hakeminen loppui lyhyeen maton hajotessa toisen kappaleen puolivälissä. Samalla tavalla kävi matolle marraskuun GameWorld-pelimessuillakin, jossa ei edes sallittu kengät jalassa tanssimista.

Metal Mat ei toiminut Pop Idolin kanssa, lieneekö sitten maton vai pelin vika. Jatkojohto on tarpeen, jotta pelaaminen onnistuu yleensä ollenkaan.

Jos matto olisi kestävämpi, pisteitä tulisi reippaasti enemmän, sillä kokonaisuus on toimiva. Tällaisenaan matto sopii lähinnä pelikaman keräilijöille, sillä suuren pöytälevyn varastointi pelisessioiden välissä ja kalliin ohjaimen heikko kestävyys ovat selkeä ongelma.

Hyvää

Kaunein kapistus kaikista ja sopii tauluksi rikkonaisenakin.

Varvastuntuma toimii paksun sukan kera.

Pysyy paikoillaan tanssiessa.

Huonoa

Ei kestä käyttöä.

Nilkka nitkahtaa, jos astuu huonosti reunan päälle.

Liian lyhyt johto.

Hinta-laatusuhde.

Yksi tähti (koska hajoaa käytössä)

Logic3 Dance Mat

Valmistaja: Logic3

Testikappale: Toptronics Oy

Napit: 8 suuntanappia ja hartianapit

Johdon pituus: 220 cm

Maton mitat: 88 cm x 105 cm

Hinta: noin 20 euroa

Logic3-tanssimaton haju saa kissatkin innostumaan, jos nyt ei tanssimisesta niin ainakin matosta. Uuden maton muovikäry on niin voimakas, että sen aistii jo taloon sisään tullessa. Muissa matoissa, metallimattoa lukuun ottamatta, oli aistittavissa samaa aromia muttei yhtä voimakkaana.

Erikoisuutena matossa on mukana hartianappivastikkeet (L1 ja niin edelleen), mutta ainakaan vielä niitä ei tarvita missään tanssipelissä. Kuudesta arvostellusta matosta kolmessa nämä ovat mukana ja kolmessa eivät. Ehkä niitä hyödynnetään joissakin tulevaisuuden peleissä?

Väreiltään Logic3 edustaa mustaa ja neonvärejä. Ei kaunista, muttei sietämättömän rumaakaan. Perusmatto toimii tasaisen varmasti.

Hyvää

Toimii varmasti.

Perusmatto.

Hinta-laatusuhde hyvä.

Huonoa

Haisee.

Neljä tähteä

Dancing Stage Mat Controller

Valmistaja: Konami

Testikappale: Toptronics Oy

Napit: 6 suuntanappia

Johdon pituus: 232 cm

Maton mitat: 83 cm x 93 cm

Hinta: noin 40 euroa

Varhaisempi versio Konamin tanssimatosta on kestänyt rankkaa kulutusta viitisen vuotta, joten periaatteessa kestävyys on kunnolla testattu. Tosin valmistusmaa on vaihtunut Japanista Kiinaksi, mutta nykyisin Made in China ei enää automaattisesti tarkoita romukoppakamaa. Lisäksi kaikki muutkin testimatot on valmistettu Kiinassa.

Yllättäen alaviistonuolet tai painikkeet puuttuvat kokonaan, eikä mattoa siis kannata ostaa, jos valitsee peliksi Dance UK:n, jonka keskimmäisellä ja vaikeimmalla vaikeustasolla tarvitaan kaikki ilmansuunnat.

Jalat ulottuvat sujuvasti nuolille ja matto on väreiltään vaaleampi ja rauhallisempi kuin muut matot. Kestävä ja Dance UK -peliä lukuun ottamatta perusvarma mattovalinta.

Hyvää

Ainakin varhaisempi versio kestää vuosien kulutuksen.

Rauhallinen väritys.

Hinta-laatusuhde keskinkertainen.

Huonoa

Liian vähän painikkeita.

Kolme tähteä

4gamers The Official Option Dance Mat

Valmistaja: Big Ben

Testikappale: Plan 1

Napit: 8 suuntanappia ja hartianapit

Johdon pituus: 203 cm

Mitat: 91 cm x 110 cm

Hinta: noin 20 euroa

Testin suurikokoisin matto, jolla koillinen-lounas- ja kaakko-luode-askelyhdistelmät venyttävät koipiraukat revähdyksen partaalle. Neljän perusnuolen yhdistelmissä ei tätä ongelmaa kuitenkaan ole, ellei ole poikkeuksellisen lyhytjalkainen.

Väritys on toiseksi kamalin eli harmaalla pohjalla musta ruudukko, jonka päälle on lätkäisty räikeän väriset ohjainmerkit. Häviää vain niukasti Thrustmasterin ällötysväreille.

Alanappien asemointi poikkesi yllättäen Sony-standardista eli kolmio on alaoikealla ja neliö alavasemmalla. Muissa matoissa asemointi on juuri päinvastainen. Toisaalta ainakin Dance UK antaa vaihtaa nappien asemoinnin miten päin vain, eli ei periaatteessa haitanne pelaamista.

Perusmatto tämäkin, ei sen enempää tai vähempää. Liukas pinnaltaan kuten Thrustmaster.

Hyvää

Perusmatto.

Hinta-laatusuhde hyvä.

Huonoa

Liian suuri joillekin meistä.

Kolmio ja neliö väärissä paikoissa.

Kolme tähteä

Thrustmaster Dance Mat Controller

Valmistaja: Thrustmaster

Testikappale: Thrustmaster

Napit: 8 suuntanappia

Johdon pituus: 260 cm

Mitat: 84 cm x 101 cm

Hinta: noin 40 euroa

Thrustmaster ei sovi ainakaan sisustuselementiksi, sillä se on testin rumin matto: pinkin ja keltaisen sekainen kauhistus.

Maton pinta on oudon liukas, mutta ei sentään haitannut pelaamista. Haarahyppely onnistuu ilman revähdyksiä suhteellisen pienen koon takia ja pitkästä johdosta saa aina plussaa.

Hyvää

Pitkä johto.

Perusmatto tämäkin.

Hinta-laatusuhde: keskinkertainen

Huonoa

Ei kehtaa näyttää vieraille.

Kolme tähteä

Dance UK 8-Step Dance Mat

Valmistaja: Big Ben

Testikappale: Plan 1

Napit: 8 suuntanappia ja hartianapit

Johdon pituus: 199 cm

Maton mitat: 83 cm x 94 cm

Hinta: noin 25 euroa

Dance UK -pelin virallinen matto on pienin testimatoista, ja pienuus eli nuolten läheisyys toisiinsa nähden helpotti yllättäen pelaamista. Haarahypyissä ei tarvinnut pinnistellä pakotetun leveitä asentoja kuten suurimmilla matoilla ja iskut tuntuivat osuvan helpommin kohdalleen. Pitkäjalkaisille matto saattaa jopa olla liian pieni. (Tiedoksi: testaajan pituus 171 cm ja koivet normaalipituiset suomalaisilla supermallisäärillä.)

Väritys on pinkkiä ja turkoosia mustalla pohjalla; toimiva ja siistikin yhdistelmä. Mukana mikrofonikontrollit Karaokea varten.

Hyvää

Pieni koko helpottaa osumatarkkuutta ja estää reisirevähdyksiä.

Hinta-laatusuhde hyvä.

Huonoa

Onko liiankin pieni isokenkäisille?

Viisi tähteä

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…