Tosimies tietää pyyhkeensä paikan

Sithin kosto tuli ja meni, ihan kiva. Samat sanat Maailmojen sodasta. Batman Begins ja Dark City tulee varmasti katsottua. Odotuslistan ykkösenä on kuitenkin 22.7. ensi-iltansa saanut Linnunradan käsikirja liftareille (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Kyse on itselleni pyhästä taideteoksesta.

Ilmiön takana on humoristi ja älykkö Douglas Adams (s. 1952), Cambridgen käynyt mies, joka hengaili ja teki kirjoitustyötä muun muassa Monty Pythonin jäsenten kanssa. Adams kuoli yllättäen vuonna 2001 sydänkohtaukseen, eikä ehtinyt siis nähdä elokuvan valmistumista. Käsikirjoitus on kuitenkin enimmäkseen Adamsin käsialaa.

Varokaa vogoneita!

Nuorena miehenä Adams liftasi ympäri Eurooppaa normaalit liftaajan matkaoppaat mukanaan. Matkan verralla syntyi humoristinen idea pangalaktisesta liftaajien käsikirjasta: kirjasta, joka kertoisi kaikesta kaiken koko maailmankaikkeudessa. Idea huvitti myös BBC:tä, joka tilasi Adamsilta aiheesta kuunnelmasarjan. Sen jälkeen lumipallon pyörimistä ei voinut enää keskeyttää. Kuunnelma kääntyi romaaniksi, joita lopulta ilmestyi peräti viisi. Syntyi myös toinen kuunnelmasarja. Ne molemmat on tehty myös suomeksi, vieläpä hyvin onnistuneesti. Kummatkin BBC:n alkuperäiset kuunnelmat ovat olleet jonkin aikaa saavavilla kahdeksan cd-levyn boksina.

BBC siirsi kirjan myös tv-sarjaksi. Vuonna 1981 valmistunut komediasarja ei ollut aivan onnistunut. Huumori kyllä toimii jotenkuten, mutta tekninen toteutus on kömpelö. Sarja nähtiin tuoreeltaan Suomessa FST:n ohjelmistossa. Dvd-julkaisu pitäisi löytyä lähi-Anttilastakin.

Linnunradan käsikirja liftareille on tunkeutunut länsimaiseen kulttuuritietoisuuteen tavalla, johon on harva teos pystynyt. Useimmat meistä tietävät, että lopullinen vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen on 42. Tiedämme, että vogonien runous on kamalaa. Tajuamme olla juomatta yli kahta pangalaktista kurlauspommia illan aikana. Käsikirjan ansiosta osaamme pitää huolta pyyhkeestämme, tuosta matkustavaisen parhaasta ystävästä. Hädän hetkellä muistamme kirjan kannesta löytyvän aina käyttökelpoisen ystävällisen neuvon: Don't panic.

Hiiriä ja delfiineitä

Linnunradan käsikirjan maailmanvalloitus on oikeastaan hieman yllättävää, onhan Douglas Adamsin huumori nimenomaan erittäin brittiläistä. Siksi pelkäsin pitkään, että jenkit menevät nössimään elokuvan tekemällä siitä huumoriltaan yleismaailmallisen rautalankaversion. Huhujen mukaan brittiläisyys on säilynyt hyvin leffassa. Se on tehty Britanniassa, vaikka Disney maksoikin viulut.

Suuria tähtiä ei ole päärooleihin edes haettu. Tärkeämpää oli tyypin sopivuus osaansa. Esimerkiksi kertojana ja kirjan äänenä toimii Stephen Fry, mikä kuulostaa heti järkevältä valinnalta. Ensin kotinsa ja heti perään kotiplaneettansa menettävää Arthur Dentiä esittää nerokkaasta Konttori-sarjasta tuttu Martin Freeman.

Linnunradan käsikirja liftareille ei ole vain humoristinen teos, se on myös filosofinen. Vitsailu ei ole koskaan vain vitsailua vitsailun vuoksi, vaikka se voi aluksi näsäviisastelulta kuulostaakin. Oli aihe sitten pyyhe, teelehdet, byrokratia, runous, hissit, kielten sekamelska, aikamatkustus, ravintola-showt, delfiinit, hiiret, suhteellisuudentajumme tai elämän tarkoitus, Adams löysi vanhoihin teemoihin tuoreen näkökulman. Ilahduttavasti tuo näkökulma on myös lähes poikkeuksetta hauska.

Käsikirja myös pelittää

Linnunradan käsikirja liftareille on ilmestynyt myös pelinä. Douglas Adamsissa oli kaiken muun lisäksi tietokonenörtin vikaa, eikä kirja suinkaan ollut edes hänen ainoa peliprojektinsa. Sitä varten Adams teki yhteistyötä Steve Meretzkyn kanssa. Vuonna 1984 Infocomin julkaisemasta tekstiseikkailusta voidaan hyvin käyttää termiä klassikko. Peli oli myös hitti, sitä myytiin ilmestymisvuonna 350 000 kappaletta.

Pelin muotoinen Linnunradan käsikirja liftareille elää yhä netissä, vaikka tekstiseikkailujen tyylilaji kuoli kaupallisesti aikoja sitten. Nuoret pelaajat eivät tunne koko genreä, joka pyöri täysin tekstin varassa. Peli kertoi sanallisesti missä milloinkin oltiin. Pelaaja kirjoitti käskyjä tyyliin "look around", "take toothbrush" ja "drink beer".

Klassikkopelin 20-vuotisjuhlan kunniaksi BBC julkaisi siitä ilmaisen version nettiin, itse asiassa versioita on peräti kaksi. Ne kummatkin löytyvät osoitteesta www.bbc.co.uk/radio4/hitchhikers/game.shtml. Nyt mukana on myös grafiikka, mikä on naavaparroista pyhäinhäväistys. Mutta tarina on yhtä hervottoman hauska kuin ennenkin ja pelaaminen hoituu vanhaan tyyliin tekstaillen. Kannattaa ehdottomasti vilkaista.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…