Ultra Street Fighter IV - Ultrakombo!

Paha Cammy potkii pomoaan. Ei taida saada palkakorotusta mokoma nousukas.

Capcom saa urheilupelien vuosipäivitykset tuntumaan ultraluksukselta.

Capcomin nimeämisperinteisiin vahvasti nojaava neljäs katutaistelija on saanut uuden version. Ensin oli yksinkertaisesti Street Fighter IV, sitten Super Street Fighter IV, Super Street Fighter IV Arcade Edition, Super Street Fighter IV Arcade Edition Version 2012 ja nyt Ultra Street Fighter IV. Ei kuitenkaan vielä Ultimate Street Fighter IV, joten eiköhän Capcom rahasta maineikkaalla mätkinnällään vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Mikäs siinä on rahastaessa, sillä Street Fighter IV oli ja on edelleen erinomainen arcade-tyylin mätkintäspektaakkeli. Tiukan toimivat kontrollit, vaihteleva ja kookas hahmokatras sekä opettelun palkitseva pelimekaniikka pitävät sen syystäkin vuodesta toiseen mätkintäpelaajien suosiossa.

Ultra-versio lisää viisi hahmoa, kasan areenoita, pari uutta mekaniikkaa ja viilausta hahmojen tasapainoon. Se on niin ultra, että se pistää leivän päälle vain ultramariinia.

Hugon lähellä ei kannata olla. Peli hahmojen ilmeetkin jo sen kertovat.

Ariel Ultra

Olipa kerran unelma pelistä, joka yhdistäisi kaksi maailman maineikkainta mätkintäpelisarjaa. Syntyi Street Fighter X Tekken, joka joutui DLC-kohun pauloihin, todettiin tylsäksi, kuihtui ja katosi menneisyyden hämärään.

Mutta Capcomin jeninlaskijat ovat tarkkaa porukkaa. Mitään ei tuhlata, eli jos hahmomalli luodaan yhteen peliin, käytetään sitä toisessakin! Siksi Ultra Street Fighterin viidestä uudesta hahmosta neljä on tuontitavaraa parin vuoden takaisesta Street Fighter X Tekkenistä.

Street Fighter 3:sta tuttu Elena on notkea itäafrikkalainen kruununperijä, joka potkii kuin väkkärä ja osaa jopa parantaa itseään. Final Fightistä siinneestä kolmikosta vain muodokas, huhujen mukaan sukupuolenvaihdoksen tehnyt Poison on ensikertalainen raittirähisijäturnauksessa. Patukkaa heiluttava Rolento on tuttua huttua jo Alphan ajoilta, massiivinen ja osaavan pelaajan käsissä tappavan tehokas Hugo debytoi kolmosessa.

Viides hahmo on mystinen Decapre. Häntä voi luonnehtia pahaksi Cammyksi, aina tiukkoja trikoita myöten. Neidon liikkeet ovat ladattavia kuin Bisonilla, onhan trikooleidi yksi Bisonin nukkesotilaista. Vaikka Decapre on ainoa täysin uusi hahmo, on hän selvästi viisikon tylsin.

Kierrätyksestä puheen ollen, ne kaikki kuusi ”uutta” areenaakin on noukittu kierrätyskeskuksesta.

Zanqief näyttää duckfacen kun Rolento tarjoaa patukkaa.
 

Ultraman

No okei, ehkä Capcom on mennyt sieltä mistä aita on matalin uusien hahmojen ja areenoiden suhteen, mutta entäpä pelimekaaniset uudistukset? Niitä on parikin merkittävää.  Tauno Tavis ei niitä välttämättä edes huomaa, mutta ne sekoittavat Erkki Elitistin mätkintärutiinit.

Vanhat kunnon mustat focus-hyökkäykset ovat saaneet kaverikseen punaiset versiot. Niiden latauksen aikana hahmo voi ottaa vastaan entistä enemmän iskuja, mutta ne myös imevät supermittarin ja jättävät edelleen heikoiksi heitoille. Toisena uudistuksena maasta nousua voi viivyttää, mikä normipelaajan korvaan kuulostaa tyhmältä, mutta on ihan oikea taktinen elementti kovemman tason mätöissä. Siis sellaisissa, joihin minun taitotasollani ei ole mitään asiaa.

Nyt hahmoille voi valita molemmat ultrakombot yhtä aikaa käyttöön. Tällöin on liikearsenaali on monipuolisempi, mutta ultrakombot eivät ole yhtä tehokkaita kuin yksinään. Hauskana uudistuksena jokaisen vanhan kamppailijan voi korvata hahmon vanhemmalla versiolla, eli jos suosikkisi nerffattiin Arcade Editionissa, ei muuta kuin Superin versio areenalle!

Uudistukset ovat kivoja ja uudet hahmot kierrätyksestä huolimatta toimiva lisä, mutta onko Ultra Street Fighterissa oikeasti 15 euron maksullisen päivityksen arvoinen? Sanoisin, että keskivertopelaajalle ei, mutta kovan tason katutappelijalle kyllä. Ultra on se paras ja viilatuin versio erinomaisesta mätkintäpelistä, mutta jo Arcade Editionin 39 hahmoa on enemmän kuin tarpeeksi norminahistelijalle.

Jos et omista mitään versiota Street Fighter IV:stä, on Ultra tietysti se osuvin ostos.

 

Arvosteltu: Xbox 360, saatavilla PS3, PC

Capcom

Versio: Myynti

Muuta: Kirjoitushetkellä ulkona on vain maksullinen päivitys Arcade Editioniin, levyversio ja kokonainen digipeli ilmestyvät elokuun aikana.

Moninpeli: 2–8

Ikäraja: 12

87

 

87