Mitä ihmettä, Metacriticin kärkisijoille on kiilannut lasten peli 8-bittisen Nintendon aikakaudelta. Tässä on tapahtunut jokin virhe!
Tai sitten ei. Undertale on vuoden sykähdyttävimpiä pelikokemuksia, vaikka sitä ei päältä päin uskoisi. Retrohenkinen pikseligrafiikka ja simppeli pelimekaniikka karkottavat silmäkarkkia vaativat eliittipelaajat, mutta Undertale on paljon enemmän kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää.
Jokaisella peliharrastajalla on rakkaita muistoja jostain tietystä klassikosta. Pienet mutta tärkeät yksityiskohdat syöpyvät mieleen. Baldur’s Gaten Minsc ja hänen Boo-hamsterinsa. Monkey Islandin Guybrush vedessä -puzzle. Diablon Tristram-teemamusiikki. Undertale on täynnä erityisiä hetkiä, jotka painuvat mieleen. Tappajarobotin visailut, Papyruksen puzzlet, Torielin tunnuskappale.
Mikä hämmästyttävintä, Undertale on lähes täysin yhden miehen käsialaa. Toby Fox on luonut ajatuksia herättävän indie-roolipelin, joka on yhtä aikaa sekä hauska, söpö että synkkä. Taitavasti kirjoitettu, monitasoinen juoni avautuu kunnolla vasta useamman läpipeluukerran jälkeen, ja jokaisella pelikerralla oppii uutta maailmasta ja sen keskeisistä hahmoista.
Apua, ei luotihelvettiin
Ensisilmäykseltä Undertale näyttää perinteiseltä roolipeliltä, jossa nitistetään hirviöitä, kerätään parempia varusteita ja noustaan tasoissa. Aika pian kuitenkin selviää, että yhtään hirviötä tai pomoa ei ole pakko tappaa. Vuoropohjaisissa taisteluissa voi hyökätä, toimia, käyttää esinettä tai yrittää lopettaa taistelun rauhanomaisesti. Pasifisti flirttailee tai juttelee vastustajalle niin kauan, että pukareista tulee ystäviä. Saa olla aika sydämetön sankari, jos niittaa Undertalessa kaikki vastaan tulevat hahmot, kuten Torielin, Papyruksen ja Undynen.
Vihulaisten hyökkäysten vältteleminen on kinkkistä. Jokaisella rivihirviöllä ja pomolla on omanlaisensa hyökkäyskuviot, joita väistellään bullet hell -taisteluissa. Taisteluiden vaikeus vaihtelee helposta tosi pirulliseen ja yleensä matseissa tapahtuu jokin yllättävä käänne. Pomotaisteluissa tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Mikä on luurangon pahin vihollinen? Luuta halajava koira tietysti.
Mitä vähemmän juonesta tietää etukäteen, sitä parempi. Kantavia teemoja ovat ystävyys, anteeksianto ja sinnikkyys, mutta tarinan aiheet, sisältö ja lopetus vaihtelevat sen mukaan, miten seikkailua pelaa. Massamurhaajan tulevaisuus on sysimusta, pasifisti saa joukon uusia ystäviä. Uusintakierroskaan ei ala puhtaalta pöydältä, sillä tietyt henkilöt muistavat pelaajan edelliset valinnat. Hieno oivallus!
Undertalen vinksahtaneeseen maailmaan on helppo uppoutua. Omintakeiset hahmot viljelevät hurttia huumoria, rehellisen retro pikseligrafiikka ja erinomaiset musiikit antavat roolipelille persoonallisuutta. Ääninäyttelyä ei tarvita, tapahtumiin oivallisesti reagoiva soundtrack antaa hahmoille enemmän kuin riittävästi omaperäisyyttä.
You are filled with determination
Undertale on hämmentävän tasapainoinen kokonaisuus. Taistelut säilyvät pelityylistä riippumatta sopivan haastavina, vastaan tallustelee toinen toistaan mielikuvituksellisempia otuksia ja juoni avautuu askel askeleelta. Tietysti jotkut hahmot, kuten luurankoveljekset Sans ja Papyrus ja tähtirobotti Mettaton, jäävät paremmin mieleen kuin toiset, mutta hahmosuunnittelu on kauttaaltaan erinomaista. Vaikka jatkuvasti pelaajalle tekstaava Alphys osaakin olla toisinaan ärsyttävä.
Ei Undertale täydellinen ole, sillä japsiroolipeleistä ja japanilaisesta populaarikulttuurista allergiaoireita saavat tuskin lämpenevät seikkailun tyylille. Genren sisäpiirivitsit (mustasukkainen ”Tsunderplane”) eivät aukea kaikille ja jotkut puzzlet on suunniteltu hieman laiskasti, mutta kokonaisuus on siitä huolimatta timanttinen.
Uskallan julistaa, että Undertale on vuoden suurin positiivinen yllätys. Sydämellinen roolipeli valloittaa huumorillaan ja hahmoillaan, tarina on kynäilty taitavasti ja uudelleenpeluuarvoa on harvinaisen paljon. Undertale on sympaattinen indie-mestariteos.
Ennen kaikkea Undertale opettaa päättäväisyyttä ja määrätietoisuutta. Koskaan ei pidä antaa periksi!
Undertale
Arvosteltu: PC
tobyfox
Versio: Steam
Suositus: 2 GHz prosessori, 3 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Testattu: Intel Core i5-2500K 3,3 GHz, 8 Gt, Radeon HD 6870, Windows 7
Moninpeli: Ei
Ikäraja: Ei ole.
92