Uutta maailmaa luomassa

Se, että nykyään elokuvabisneksessä ei ole kyse vain elokuvista, on jo vanha juttu.

Tällaiseksi tilanne muuttui vuonna 1977, kun Tähtien sota osoittautui yllättäen jättimenestykseksi ja kaikenmaailman oheiskrääsä ja kuvainpalvonta nousivat arvoon arvaamattomaan. Matrix-elokuvasarja ja varsinkin siihen liittyvä Animatrix siirtävät kehityksen seuraavalle tasolle. Animatrixia ei voi pitää vain oheiskrääsänä, vaikka onhan se toki sitäkin.

9 tarinaa Matrixista

"Mikä on Matrix?", kysyttiin ensimmäisen Matrixin (1999) aikoihin niin elokuvassa kuin sen markkinoinnissakin. Toisen elokuvan jälkeen tiedämme aika tarkkaan, mikä on Matrix. Vaan mikä on Animatrix?

Animatrix on yhdeksän animaatiolyhytelokuvaa käsittävä julkaisu, jonka tarinat sijoittuvat Matrix-universumiin. Muuta yhteistä pätkillä ei ole. Jos katsoja tuntee Matrixinsa kohtuullisesti, hän voi katsoa jaksot missä järjestyksessä tahansa tai vain yhden kerrallaan. Yhteensä noin sataminuuttinen Animatrix löytyy jo kaupoista.

Animatrixin jaksot on tilattu eri puolilta maailmaa: Japanista, Etelä-Koreasta ja Yhdysvalloista. Aasia on selvästi yliedustettuna osaksi lähinnä kustannussyistä, osaksi siksi, että tyylilajiksi on valittu anime. Tämä on loogista, sillä onhan Matrix-elokuvienkin tyylistä helppo löytää runsaasti anime-vaikutteita.

Kyynikko innostuu heti kuullessaan, mistä Animatrixissa on kyse: se kuulostaa ihan tavalliselta markkinoinnilta ja rahastukselta. Varmasti Animatrix on myös markkinointia, joka tuottaa rahaa Warnerille ja Wachowskin veljeksille, mutta animaatiopätkät ovat sen verran tyylikkäitä ja hyvin tehtyjä, että syytä suureen narinaan ei ole. Kun Reloaded-elokuva oli pettymys ja Animatrix ylittää odotukset, loppusaldo päätyy nollatulokseen.

Tai päätyisi, jos emme ottaisi mukaan myös Enter the Matrix -peliä, joka oli myös lievä pettymys. Kaksi, kohta kolme Matrix-leffaa, Animatrix ja Enter the Matrix muodostavat Matrix-universumin pyhän kolmiyhteyden. Matrix ei ole kokonainen ennen kuin fani on tutustunut sen kaikkiin ilmenemismuotoihin. Matrixin eri muodot ovat saman arvoisia keskenään, vaikka tusinalehdistö muistaakin mainita vain elokuvat.

Lucas seuraa perässä

Wachowskien neronleimaus on se, että he eivät ole lähteneet tekemään vain elokuvatrilogiaa, he ovat luoneet kokonaisen maailman.

Matrix-universumissa on lukemattomia eri tarinoita. Kun Neon kertomus on lopussa, jäljellä jää vielä miljoona muuta kertomisen arvoista ihmiskohtaloa. Ei niitä välttämättä tarvitse elokuvassa kertoa, koska muitakin medioita on maailma pullollaan, esimerkiksi sarjakuva toimii aivan yhtä hyvin. Wachowskit eivät ole mediarasisteja.

Kun Matrix ilmestyi vuonna 1999 ja osoittautui yllätyshitiksi, George Lucas joutui myöntämään, että Matrix tavoitti ajan hengen paremmin kuin hänen oman Star Wars -sarjansa ensimmäinen osa. Nyt Lucas seuraa Wachowskeja myös animaation saralla.

Kaapelikanava Cartoon Network sai Lucasin suostumaan Star Wars -animaatiolyhytelokuviin. Lucasin firma ei piirrospätkiä kuitenkaan tee, vaan urakan sai Genndy Tartakovsky, joka tunnetaan parhaiten kulttianimaatiosta Samurai Jack. Sarja näkyy Suomessa Sub-tv:llä. Otsikon The Clone Wars alla syntyy 24 episodista koostuva kokonaisuus, jonka yksi jakso kestää vain kolme minuuttia.

En ole huomannut Lucasin virallisesti myöntäneen, että hän peesaa Animatrixia, mutta jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä.

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…