Wii Fit U – Pelaamalla rantakuntoon

Saako treenaamalla näin ison kämpän ja nätin tyttöystävän? Ei, kämppä on vanhempien ja sohvalla istuu sisko. Wii Fit U!

Mikäs on pojilla mielessä? Ainahan se on Wii Fit U.

Pelijumppaamisen buumi alkoi ja huipentui Wiin liikeohjauksen myötä. Wii Fit voitti muut tasapainolaudan ja huumorintajun mitalla. Kilpailijoiden kapula- ja kamerahuiskutteluissa huijaaminen oli liian helppoa tai treenaaminen liian ryppyotsaista. Wii Fitissä pelkällä laudalla tehtiin lihaskuntoharjoituksia, jooga-asentoja, tanssittiin ja pelleiltiin tasapainopeleissä.

Konsolistani tuli treenitietokone

Mii-hahmoja hyödyntävän Wii Fit U -jumppapelin näkyvin uutuus on mukana kannettava Fit Meter -askelmittari, jonka nestekidenäytöltä voi tarkistaa myös kellonajan, lämpötilan ja korkeuden. Fit Meter kertoo, kuinka monta kaloria päivittäisestä kulutustavoitteesta vielä puuttuu. Data siirtyy eestaas infrapunalla GamePadin ja mittarin välillä. Wii Fit U taulukoi painon, BMI:n ja muut kerätyt tiedot siististi yhteen paikkaan. Fit Meter laitetaan sivuun, kun siirrytään Wii Fit U:n omiin harjoituksiin.

Idea on, että ensin Fit Uttaa ja sitten väsyttää. Treenin rankinta osuutta ovat lihaskuntoliikkeet, kuten punnerrukset, kyykyt, vatsalinkkarit ja lankku. Jooga painottaa enemmän staattisia venytyksiä. Liikkeiden ja minipelien yhteinen tekijä on tasapainoilu, mikä koettelee kroppaa kokonaisvaltaisesti. Hyvä tasapaino peilaa yleiskuntoa, koska vakaat asennot vaativat lihaksia koko kroppaan. Esmes mäkihyppypelissä kyykätään tasaisesti rinteessä, oikaistaan jalat nopeasti keulalla ja ilmalento seistään etukenossa.

Pelit perustuvat pääosin painopisteen siirtoon. Kaikki vanhat tutut tekevät paluun, kuten suosikkini futispallojen pukkaus Heading ja kuulien vieritys Table Tilt. Miin pää osuu potkupalloon sivusuunnan nojauksilla ja Table Tiltin kenttien kallistuskulma seuraa painopistettä. Vanhoja pelejä viritetään extra-tiloilla: Headingissa väistetään kyykkäämällä leveitä tankoja ja mäkihypyssä nojataan sivutuulta vastaan.

Uusien minipelien letkeintä antia olivat Core Luge -kelkkailu ja Trampoline Target -hyppely. Kelkkailussa istutaan laudalla ja vauhti kiihtyy, kun painopiste siirtyy taakse jalkoja nostamalla. Viimeistään maalisuoralla vatsalihaksetkin ovat finaalissa. Huimiin korkeuksiin yltävässä Trampoline Targetissa ponnistukset ajoitetaan alimpaan pisteeseen ja nojauksilla tähdätään alastulot keskelle trampoliinia.

Dance-kokonaisuus laajentaa jumppaa tanssipelien reviirille. Tansseissa askelletaan laudalla ja pois eri tavoin ja vaihtelevien rytmien tahdissa. Käsien liikehdintää seurataan motenuntsakombolla tai mieluiten kahdella motella, jolloin johto ei häiritse eläytymistä. Askelia tapaillaan muun muassa salsasta, hip hopista, jazzista ja flamencosta. Steppauksen seuranta ei ole Kinect-tasoa, mutta riittävän tarkkaa. Liikkeissä on liikkumavaraa, mutta rytmin pitää säilyä. Kuten radioidenkin soittolistoilla, biisejä saisi olla rutkasti enemmän.

GamePadia voi käyttää myös kamerana, joka näyttää oman liikkeen tai tanssin telkkarissa.

Mitä Wii Fit Ua?

Jos treenaaminen kiinnostaa puhtaasti treenaamisen vuoksi, erilaiset taulukot ja jumppaohjelmat auttavat touhun organisoinnissa ja analysoinnissa. Personal Trainer -tila arpoo harjoituksia putkeen kaloritavoitteiden, ajan ja treenin kovuuden mukaan. Valmiiden tavoitteiden mukaan jaettujen ohjelmien ohella Wii Fit U tallentaa kolme omaa ohjelmaa, joita saa muokata vapaasti.

Wii Fit U kohottaa kuntoa, koska kunto kohoaa, kun liikkuu, ei siinä sen ihmeempää. Wii Fit U on mielekäs optio, kun sää tai sali ei jostain syystä miellytä. Se on parhaimmillaan kuntoiluinnostuksen alkuvaiheen motivaation ylläpidossa. Vaikka lihaskunnossa ja joogassa on yhteensä kuusi uutta harjoitusta edistyneemmille jumppaajille, himotreenaajien näkökulmasta valikoima on kevyt. Sopivilla harjoitteilla kuntohirmukin saa hien pintaan, sillä useimmat lihaskuntoliikkeet, Core Luge ja Hip Hop -tanssi eivät ole kovin monelle läpihuutojuttuja.

Hikoilusta huolimatta Wii Fit U:ta ei voi syyttää vakavuudesta. Tasapainopelit, tanssit ja monet aerobic-osaston harjoitukset, kuten virtuaalivanteen pyöritys Super Hula Hoop ja tetrisseinään mäiskittävä Puzzle Squash, käyvät enkkalistojen ansiosta mainiosti bileviihteeksi. Porukka ei pääse samaan aikaan areenalle, mutta toimintapyrähdykset ovat lyhyitä, joten pelaajat vaihtuvat nopeasti.

Pelkkään punnitukseen ja Fit Meterin tietojen siirtoon ei tarvita pelilevyä, sillä homma hoituu Nintzigan nettikaupasta ilmaiseksi ladattavalla Wii Fit U Quick Checkillä. Levyn sivuuttaminen ja GamePad-näytön käyttö madaltavat huomattavasti punnituskynnystä.

Jokaisessa minipelissä ja treenissä on enkkalista, minkä myötä on hienoa, että enkat siirretään vanhasta Wii Fitistä ja entiset hahmot naitetaan uusiin käyttäjätileihin. Vuosien mittaisesta punnitushistoriasta ei siirretty aivan kaikkea, mutta tärkeimmät kiintopisteet tulivat mukaan.

Uutta kamaa on juuri sen verran, että treenilelu ei ole pelkkä Wii Fit Plussan HD-painos. Siitä huolimatta suuhuni jäi Wii Fit Usta päivityksen sivumaku: maku ei ollut mitenkään paha, vaan turhan tuttu. Kyllä tällä Wii Fut Utuksen hoitaa.

 

Wii U

Ganbarion/Nintendo

Versio: Myynti

Moninpeli: Vuorotellen

Ikäsuositus: 3

83