Nopeusennätystä metsästämässä: Assassin's Creed Brotherhood

Vuosi 2010 oli allekirjoittaneelle PS3-platinatrophyjen haalimispakkomielteen alkuaikaa. Saatuani ensimmäisen platinan Dante's Infernosta, halusin saada tuon kimaltavan pokaalin joka ikisestä ostamastani PS3-pelistä ja trendi jatkuikin mukavasti pitkin vuotta. Marraskuussa ilmestynyt Assassin's Creed Brotherhood osoittautui kuitenkin trophyjen osalta nihkeäksi tapaukseksi kahdesta syystä. Aluksikin trophy nimeltä Abstergo Employee of the Month oli käytännössä mahdoton saavuttaa ilman ps3trophies.org-sivuston buustausporukkaa. Toiseksi suhteellisen kivuton pronssitrophy Fly Like an Eagle kieltäytyi kilahtamasta tililleni. Kyseisen palkinnon saavuttaa loikkaamalla Castel Sant'Angelon korkeimman lipputangon nupin päältä Leonardo da Vincin suunnittelemalla laskuvarjolla. Olisi huvittavaa tietää, kuinka monta kertaa ohjastin Ezion pitkällisen kiipeilysession jälkeen suorittamaan tuota pahuksen hyppyä ennen kuin lopulta hyväksyin joutuneeni trophy-glitchin uhriksi.

Nettifoorumeita selattuani huomasin onnekseni, että en ole ongelman kanssa yksin. Lopulta selvisi, että huonolla tuurilla Brotherhoodin jokainen trophy saattaa kriteerien täyttyessä jättää aktivoitumatta. Huokaisin helpotuksesta, että bugi ei ollut sattunut Download Complete-trophyn kohdalla, joka vaatii nettimoninpelin korkeimman tason saavuttamista ja yritin selvittää, miten pulman saisi ratkaistua. Usea pelaaja raportoi, että aloitettuaan uuden pelin, he saivat myös avautumattomat trophyt lopulta aktivoitumaan. Edessäni oli siis lähes koko pelin uudelleen läpäiseminen, sillä da Vincin laskuvarjo on mahdollista saada vasta melko myöhäisessä vaiheessa.

Tuumasta toimeen. Yhden trophyn takia en jaksanut kauheasti paneutua Ezion kehittämiseen, vaan pyrin ainoastaan suorittamaan päätarinan tehtävät mahdollisimman nopeasti. Skippasin myös kaikki välinäytökset. Lopulta huomasin saavuttaneeni trophyyn vaadittavat kriteerit suhteellisen nopeasti, vain muutamassa tunnissa. Platinatrophyn pokkaamisen jälkeen tulevien tapahtumien siemenet oli kylvetty. En kuitenkaan arvannut, että se saisi minut lopulta havittelemaan Assassin's Creed Brotherhoodin speed run maailmanennätystä.

Huhtikuussa 2011 avasin Speed Demos Archiven suoran pelimaratonin innoittamana kyseisen sivuston foorumille keskustelun, jossa oli tarkoitus suunnitella Brotherhoodin mahdollisimman nopeaa läpäisyä. Sain pian arvokasta apua ranskalaiselta Francois "Fed981" Federspieliltä, Assassin's Creed II:n speed run ennätysmieheltä, jonka kanssa kävimme läpi seikkaperäisesti Brotherhoodin joka ainoan päätehtävän, kartoitimme parhaita etenemisreittejä, pohdimme valuuttamanagerointia ja postailimme puolin ja toisin tallenteita alati nopeammista suorituksista. Tässä vaiheessa olin ehtinyt tapani mukaan kehittää speed runista jo jonkinlaisen pakkomielteen ja lopulta valmistautunut henkisesti suorittamaan maailmanennätysläpäisyn omakätisesti.

Taitojen karttuessa pelin läpäisyaika lyheni lyhenemistään. Ensin se oli yli neljä tuntia, sitten 3:31:45, pian 3:02:53 ja lopulta 2:51:00, jonka jälkeen luovuin leikistä ajan ja tarpeeksi laadukkaan kuvankaappausmenetelmän puutteessa. Olin kuitenkin saavuttanut tavoitteeni. Vaikka speed runini ei ollut tarpeeksi virheettömästi toteutettu saati kuva/äänilaadultaan riittävä Speed Demos Archivesiin, se oli valmistumisensa aikoihin (30.6.2011) maailman nopein netistä löytävä läpäisy Assassin's Creed Brotherhoodista. Kesti aina maaliskuuhun 2013, että Fed981 otti pelin käsittelyyn ja teurasti speed runini kellottaen oman läpäisynsä aikaan 2:23:41. Silloin sain kuin sainkin nimeni SDA:n arkistoihin, joskin vain ennätysmiehen luettelemissa kiitoksissa. Fed981 tunnetaan nykyään Assassin's Creed-sarjan lyömättömänä nopeuskuninkaana ja hän sai muun muassa itselleen kokonaisen aukeaman Guinness World Records 2016 Gamer's Editioniin. Miehellä on tätä kirjoittaessa maailmanennätys ACII:sta, Brotherhoodista, Revelationsista ja Unitysta.

Nopeusennätyksen havittelusta jäi kuitenkin paljon hienoja muistoja ja siksi Brotherhood on yhä mielestäni AC sarjan huipentuma. Alle kolmen tunnin läpäisy on yhä nähtävissä Youtube-kanavallani, joskin se näin jälkeenpäin aiheuttaa välillä hampaiden kiristelyä videon ja äänenkaappauksen huonon laadun takia. Haluan muisteluiden päätteeksi jakaa runista mielestäni parhaiten onnistuneita palasia. Speed runien tekeminen on hieno harrastus!