Square ja Enix kilpakumppaneina

Square Enix on yhtiö, joka yhdistetään ennen kaikkea japanilaisiin roolipeleihin, mutta liitettyään itseensä brittiläisen Eidoksen, se on julkaissut myös länsimaisia toiminta- ja seikkailupelejä. Kaikista nuorimmat yhtiön fanittajat saattavat kuitenkin olla tietämättömiä sellaisesta asiasta, että Square ja Enix olivat alun perin kaksi toistensa markkinoista taistelevaa firmaa.

Vuodesta 1982 videopelejä tehtaillut Enix iski kultasuoneen yhdistäessä voimansa Akira Toriyaman kanssa. Supersuositun manga- ja animesarja Dragon Ballin luonut mies suunnitteli hahmot Dungeons & Dragons mekaniikoille rakentuvaan kevyeen roolipeliin ja loppu on historiaa. Ensimmäinen Dragon Quest alkoi alkukankeuksien jälkeen myydä kuin häkä ja sen synnyttämä sarja saattaa hyvinkin olla yhä tänä päivänä suosituin japsiropesaaga tuolla nousevan auringon maassa.

1984 perustettu Square taas kokeili siipiään aina ammuskeluista ajopeleihin, kunnes lähes yhtiön konkurssin ja lakkauttamisen uhan alla julkaistiin ensimmäinen Final Fantasy, joka oli tehty Enixin Dragon Questin menestyskonseptin henkeen. Tästä alkoi 16 vuotta kestänyt kilpailu, jonka aikana kumpikin yhtiö julkaisi toinen toistaan timanttisempia pelejä haukatakseen suuremman osan markkinoista.

Sekä Dragon Quest, että Final Fantasy ovat säilyttäneet suosionsa tähän päivään asti, mutta yhtiöillä oli myös muita ässiä hihassaan. Enixin jalokiviä edustivat ActRaiser, Soul Blazer, Illusion of Gaia, Terranigma ja Star Ocean. Squarella taas oli Romancing SaGa, Secret of Mana, Chrono Trigger ja Front Mission. Kuten monissa muissakin videopelimarkkinasodissa, myös tässä tapauksessa suurimpia voittajia olivat pelaajat. Valitettavasti tosin tuona aikana vain murto-osa japanissa ilmestyneistä peleistä rantautui Amerikkaan ja niistä vielä pienempi osa Eurooppaan.

Yhtiöiden kulta-aika jatkui aina vuosituhannen vaihteeseen asti, mutta sitten taivaalle alkoi kerääntyä tummia pilviä. Enix myöhästeli jatkuvasti yhä suuremmaksi ja suuremmaksi paisuvan messiaspeli Dragon Quest VII:n kanssa ja Square oli tuhlannut kohtuuttomasti pääomaa Final Fantasy: Spirits Withiniin, kokoillan tietokoneanimaatioon. Tässä vaiheessa pinnan alla alettiin pohtimaan, josko nämä kaksi yhtiötä olisivat yhdistyneenä suurempia, kuin osiensa summa. Useamman vuoden harkinnan jälkeen lopullinen fuusio tuli voimaan vuonna 2003 ja syntyi Square Enix.

Vanhoja aikoja kunnioittaakseni haluan jakaa pelailua kahdesta suurin piirtein samoihin aikoihin julkaistusta toimintaroolipelistä. Ensimmäinen on Enixin Illusion of Gaia, joka julkaistiin Euroopassa nimellä Illusion of Time. Toinen taas on Secret of Mana, jota monet 90-luvun lapset muistelevat vieläkin yhtenä upeimmista pelikokemuksistaan. Tällä hetkellä taidan olla ainoa, joka on näistä peleistä saanut aikaiseksi suomikommenteilla varustetun pelailun, joten kyseessä on kai jonkin sortin kulttuuriteko? Sen päätätte te, arvon katselijat ja kuuntelijat :)

Lisää aiheesta